Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που μετέδωσε η ΕΡΤ, η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να έχουν μία ολιγόλεπτη συζήτηση μπροστά στις κάμερες. Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου δυο ώρες.

Στις πρώτες δηλώσεις τους στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας”, με τον Ερντογάν να απαντά: “θα τα συζητήσουμε όλα».

Στη συνέχεια, η συζήτηση έγινε πιο ανάλαφρη με τους δυο τους να σχολιάζουν το γεγονός ότι δεν φορούσαν γραβάτες.

«Το κανω πάντα… η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο αν θα πάρει καφέ ή τσάι με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Μια χαρά είναι το νεράκι. Εκτός κι αν πάρετε εσείς ένα τσάι, οπότε θα πάρω κι εγώ».

Ερντογάν: «Μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα του Αιγαίου»

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάναναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

O Kυριάκος Μητσοτάκης σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.