Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan.
Αποδέχτηκε την πρόσκληση Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2020 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος – ΗΑΕ, καθώς και της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.
Τονίστηκε, επίσης, η κοινή, ισχυρή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι για την εθνική εορτή των ΗΑΕ που φέτος εορτάζουν την πεντηκονταετία από την ίδρυσή τους (“The Year 50”) και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση που ο Διάδοχος του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι αποδέχθηκε και οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Η βελτίωση των σχέσεων ΗΑΕ με Τουρκία.
Η επικοινωνία αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται στη σκιά του οικονομικού πακέτου των ΗΑΕ στην Τουρκία, ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις που σηματοδότησε πριν από λίγες ημέρες την προσπάθεια των Εμιράτων να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Η κίνηση αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Ελλάδα καθώς την ίδια στιγμή τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει πέρσι το Νοέμβριο αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα.
Μάλιστα προ ημερών ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα έδωσε συνέντευξη τύπου προς αποφυγή παρεξηγήσεων όπως είπε, επαναβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση των ΗΑΕ με την Ελλάδα.
Ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι εκτίμησε πως η βελτίωση των σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα, διότι η χώρα του είναι «μεγαλύτερος παίκτης από πολλά περιφερειακά κράτη και μπορεί να επηρεάσει θετικά».
Περιγράφοντας τις σημερινές εμιρατινοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αφορούν το οικονομικό σκέλος και ότι το ταμείο 10 δισ. δολαρίων στην Τουρκία είναι μια τέτοια ένδειξη.