Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πέραν του εποχικού προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που έχει με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο στο πλαίσιο της 29ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου των τουριστικών επιχειρήσεων στο Ζάππειο.

Το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι «δοκιμασμένο πρόγραμμα που στήριξε την απασχόληση»

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να επεκταθεί έως το Σεπτέμβριο στο μόνιμο προσωπικό στις τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή πέραν του εποχικού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με επιπλέον μέτρα στήριξης που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι «δοκιμασμένο πρόγραμμα που στήριξε την απασχόληση». Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί για φορολογικές πολιτικές στο άμεσο μέλλον υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες ωστόσο, συνδέοντας το θέμα αυτό με τη συνολική πορεία της οικονομίας και τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για 11% ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε τουρισμό και μεταφορές.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος του 50% των εσόδων του 2019 στον τουρισμό και επεσήμανε ότι «από την στήριξη πρέπει να περάσουμε σε μια ήπια μετάβαση προς την αποσωλήνωση της οικονομίας».

Θα φτάσουμε με άνεση το 50-55% της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά δεν φτάνει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα, εκτός από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙα, μίλησε για τα εμβόλια.

Χαρακτήρισε τα εμβόλια ως το σημαντικότερο όπλο ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας που θα καθορίσει και την απρόσκοπτη λειτουργία της τουριστικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται επιπρόσθετη προσπάθεια καθώς «θα φτάσουμε με άνεση στο 50-55% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αυτό δεν φτάνει. Όλοι μαζί πρέπει να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» και ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι αυτό «αφορά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό που είναι εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη επαφή».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, ο εμβολιασμός και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητά του αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις και ομάδες του πληθυσμού ανέφερε:

Έκκληση

«Κάνω έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους τους τουρισμόυ να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης». Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνέδεσε αυτή την έκκληση με την ανησυχία για τον διακριτό κίνδυνο για πισωύγρισμα που υπάρχει από τις μεταλλάξεις και ιδίως τη μετάλλαξη Δ.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι εκτός από το εμβόλιο έχουμε στη διάθεσή μας και τα self test για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών πολιτών.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκςη τόνισε ότι έχουμε εμπειρία με τα πρωτόκολλα και φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από πέρσι, ενώ επεσήμανε ότι και το πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί μια ακόμη διευκόλυνση για τον τουρισμό καθώς επιτρέπει τα ταξίδια.

«Έχουμε λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, το β’ εξάμηνο ενδεχομένως να μας εκπλήξει ευχάριστα. Καθοριστικός παράγοντας για το β’ εξάμηνο θα είναι η πορεία των εμβολιασμών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στερούμαστε επισκέπτες αλλά δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δ

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα τουριστών από τη Βρετανία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι είναι σε θέση να κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση για το θέμα αφού δεν εξαρτάται από τη χώρα μας, καθώς «υπάρχει πρόβλημα με μεταλλαξη Δ στη Βρετανία».

Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον είναι να αντιμετωπίσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για δύο όψεις του νομίσματος σε σχέση με το απαγορευτικό της Βρετανίας και ανέφερε ότι «από τη μια στερούμαστε επισκέπτες αλλά από την άλλη δεν έχει έρθει η μετάλλαξη Δ σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Πορτογαλία δεν ωφελήθηκε με το άνοιγμα καθώς τώρα έχει πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δ. «Θα προτιμήσω να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Να εντείνουμε τους ελέγχους που κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας:

«Κάθε εμβομάδα που περνάει σε όλες τις χώρες σημαίνει εκατομμύρια παραπάνω εμβολιασμούς. Η μετάλλαξη Δ απαιτεί διπλή δόση εμβολιασμού για να είναι πλήρως προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι. Πίσω από κάθε πρόβλημα μπορεί να κρύβεται και κάτι καλό».

 

 

Ρέτσος: Δύσκολο κι απαιτητικό το φετινό καλοκαίρι

Υγειονομικό ζήτημα, συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας, Ταμείο Ανάκαμψης, υποδομές, ψηφιακός μετασχηματισμός, στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, περιβάλλον- πράσινη ανάπτυξη- κλιματική αλλαγή– αειφορία. Αυτές είναι οι επτά μεγάλες προκλήσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, που θα καθορίσουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού σε ένα ακόμα «δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο πρόεδρος, Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας, πολύ σωστά και πολύ έγκαιρα, έθεσε την ημερομηνία και τους κανόνες του ανοίγματος.

«Και η ορθότητα του χειρισμού αποδείχθηκε στην πορεία, ενόσω οι βασικοί μας ανταγωνιστές είτε παρέμεναν κλειστοί, είτε αναθεωρούσαν και συνεχίζουν να αναθεωρούν τους κανόνες εισόδου στις χώρες τους. Όμως η χρονιά δε θα κριθεί μόνο από δικούς μας χειρισμούς. Θα κριθεί από την πανδημία, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς. Και αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν πότε θα ανοίξει η Βρετανία, η Ρωσία, η Σκανδιναβία και άλλες μεγάλες αγορές.

Χρειάζεται λοιπόν μια διαρκής διαχείριση της καθημερινότητας, όπως το 2020, αλλά παράλληλα και ένας σχεδιασμός που θα ξεπερνάει το στενό ορίζοντα της φετινής τουριστικής περιόδου. Γιατί η κρίση, αλλάζει τα δεδομένα, και επαναπροσδιορίζει ολόκληρο το τουριστικό προϊόν. Νέες συνθήκες, απαιτούν και νέα προϊόντα. Εμείς, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε το σήμερα, όμως παράλληλα οφείλουμε να σχεδιάζουμε και το αύριο.