Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την Φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μάριν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης  που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα χώρα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ήδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων χθες στο Αιγαίο.

«Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά από είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.