Ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά και μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας, μπροστά στο κύμα ακρίβειας, την οπαδική βία αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Η ελληνική οικονομία θα είναι πρωταθλήτρια ανάμεσα στις παγκόσμιες οικονομίες. Έχει αλλάξει πίστα παρά τις δυσκολίες και υπάρχει αισιοδοξία».

Η ελληνική οικονομία να υπερβεί τα εμπόδια που έχει μπροστά της

Εκλογές

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023.

«Είμαι θεσμικός και εάν κοιτούσα τις δημοσκοπήσεις, θα έκανα εκλογές το 2020 όταν είχα και την μεγαλύτερη διαφορά», είπε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις όλο αυτό το διάστημα. «Η πανδημία ήταν η μεγαλύτερη από τις κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στο εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, λέγοντας «καμία».

«Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε», είπε.

Οπαδική βία

Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. Εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος». Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν θα είναι και αυτή της εισόδου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε.

Σχετικά με τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο πρωθυπουργός, είπε «και εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξίδι».

Γιάννης Οικονόμου: Τρία μέτρα για την οπαδική βία - Αναγκαίες προσαρμογές του ποινικού κώδικα

Ανατιμήσεις

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη με συνεχείς παρεμβάσεις.

«Θα παρέχουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Από την Άνοιξη θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα για την Οικονομία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως:

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί και όσο το κύμα ακρίβειας συνεχίζει προβλέποντας πως μέσα στους επόμενους μήνες το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί. Δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα».

«Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κανένα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αφορούν σε μειώσεις φόρων δεν θα ανακληθεί σημειώνοντας πως εάν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στοχευμένες και δεν θα είναι οριζόντιες.

«Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι’ αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», λέγοντας παράλληλα ότι «γι’ αυτά να ρωτήσετε άλλους, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός του μνημονίου, άλλοι ήταν πρωθυπουργοί των μνημονίων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στη χρονιά.

Μιλώντας σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέλος στην περιπέτεια στην οποία βρέθηκε η χώρα την τελευταία 10ετία. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα είναι μόνιμη.

«Και βέβαια να μπορέσουμε και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό- δεν έχω καμία ανησυχία: να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Κάποια στιγμή το 2023 θα είναι για όλους. Η πρόθεση μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελέσει παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατώτατος μισθός

Επίσης, σχετικά με τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη και αυτή θα γίνει από 1ης Μαΐου μιας και μέχρι τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως η αύξηση θα είναι τέτοια που θα λαμβάνει παράλληλα υπόψιν και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης για την οικονομία και τον κατώτατο μισθό ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να γίνουν και ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να πάει στα 800 ευρώ γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της ανεργίας γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αντέξουν.