Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο, τόνισε την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αρωγής ως προς το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, στέλνοντας μήνυμα πως ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Είναι σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να βοηθηθούν χώρες, όπως η Ελλάδα, με βαριές υποδομές που έγιναν από την ΕΕ αλλά πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτά εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, ο οποίος πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο των δηλώσεων του σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και το επικείμενο τετ-α-τετ τους στις 7 Δεκεμβρίου.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη: