Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περισσότερα από $1 τρις δολάρια ετησίως για να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην κλιματική μετάβαση”, σύμφωνα με την Mari Pangestu, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο “Squawk Box Asia” του CNBC θα χρειαστεί από 1 έως και 3 τρις γι αυτό το σκοπό.

Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει καταστήσει δύσκολο για αυτές τις χώρες να μειώσουν τις υψηλές εκπομπές Co2 και να στραφούν προς την καθαρή ενέργεια, πρόσθεσε η Pangestu. Αυτό έχει οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και του ανεπτυγμένου κόσμου, οι οποίοι πιέζουν για περισσότερη πρόοδο σε ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα.

“Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί εκτός εάν οι ανεπτυγμένες χώρες καταλάβουν ότι πρόκειται για ανάπτυξη και κλίμα – όχι μόνο για το κλίμα”, δήλωσε η πρώην υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Ινδονησίας και συμπλήρωσε ότι “και αυτή ήταν η πηγή της έντασης. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις αυτά τα δύο. 

“Η λέξη κλειδί είναι στην πραγματικότητα η μετάβαση. Πώς μεταβαίνετε από τις υψηλές εκπομπές τώρα στην καθαρή ενέργεια; Θα απαιτήσει να έχουμε πόρους” είπε η ίδια λόγω της έλλειψης προόδου που σημειώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών κλίματος της Ομάδας των 20 που ολοκληρώθηκε στην Ινδία.

Οι συνομιλίες στα τέλη Ιουλίου ολοκληρώθηκαν χωρίς συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως το ζήτημα της χρηματοδότησης για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο υπουργός κλιματικής αλλαγής της Ινδίας Bhupender Yadav, ο οποίος προέδρευσε της συνάντησης, αναγνώρισε ότι υπήρξαν “ορισμένα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια και ορισμένα ζητήματα πιο στοχευμένα”.

Αιχμηρή κριτική

Η συνάντηση του Ιουλίου για το κλίμα θεωρήθηκε ευκαιρία για τις πιο ρυπογόνες χώρες του κόσμου να κάνουν συγκεκριμένα βήματα πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G20 τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί και τη Σύνοδο Κορυφής COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκέμβριο. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας προκάλεσε έντονη κριτική από ακτιβιστές για το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: