Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σήμερα ότι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο στο Κυπριακό θα ήταν μια συμφωνία με τις πλευρές για τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναφορά αυτή περιλαμβάνεται σε αντίγραφο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες που κυκλοφόρησε προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με αντίγραφο της έκθεσής του για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Οι δυο εκθέσεις καλύπτουν την περίοδο από τις 13 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 12 Ιουνίου 2023.
Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε πως «καθώς ο χρόνος δουλεύει κατά μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο, καλώ τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να αναλάβουν επείγουσα δράση για αντιμετώπιση της δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών και να δημιουργήσουν χώρο για ουσιαστικό διάλογο, για να στείλουν ένα ξεκάθαρο σινιάλο ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».
Για τα Βαρώσια σημείωσε πως δεν έγιναν βήματα ως ανταπόκριση στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμά του 2646 (2022) για την άμεση αναστροφή των δράσεων που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020. Επίσης επανέλαβε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και σημείωσε ότι η θέση του ΟΗΕ για τα Βαρώσια παραμένει αναλλοίωτη.
Ανέφερε ακόμη πως τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοι του θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή και διάλογο με τα μέρη. «Σε αυτές τις προσπάθειες παραμένω καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν θεσπίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.
Στην έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε πως η συνεχιζόμενη απουσία εποικοδομητικού διαλόγου σε θέματα που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δυο πλευρών συνεχίζει να εμβαθύνει τις διαφορές στις απόψεις για τον δρόμο προς τα μπρος. Την ίδια στιγμή, η διαίρεση μεταξύ των κοινοτήτων επίσης συνεχίζει να διευρύνεται, ανέφερε.
Σημείωσε πως οποιεσδήποτε ευκαιρίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και καλής θέλησης μεταξύ των πλευρών που μπορεί να αναφυούν κατά την περίοδο που έρχεται πρέπει να αδραχτούν με ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ζωτικές για τη δημιουργία μομέντουμ προς ένα διάλογο που θα μπορούσε εν τέλει να χαράξει μια πορεία για επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση, συνέχισε και πρόσθεσε πως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος θα ήταν μια συμφωνία με τις πλευρές για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο.
Ο Γκουτέρες επεσήμανε πως ενώ οι υποκείμενες θέσεις των δυο πλευρών για την ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζουν να απέχουν κατά πολύ, η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ ήταν ένα θετικό βήμα για τη δημιουργία μιας σύνδεσης μεταξύ των δυο Κύπριων ηγετών.
«Ενθαρρύνω τους δυο ηγέτες να είναι ενεργητικοί ως προς την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών διαδικασιών για διάλογο στο επίπεδό τους, καθώς πιστεύω πως αυτό παραμένει κρίσιμο για την εξεύρεση ενός κοινά συμφωνηθέντος δρόμου προς τα μπρος», σημείωσε.
Επίσης, ανέφερε, «καλωσορίζω το απευθείας κανάλι επικοινωνίας που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο ηγετών ως μέσο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ανταλλαγή απόψεων για αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα της καθημερινότητας».
Ο Γκουτέρες επαίνεσε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας «για τη θετική αλλαγή που έγινε στις διμερείς τους σχέσεις» και ενθάρρυνε τους δυο ηγέτες στην Κύπρο να επαναεμπλακούν σε ένα διάλογο για να αναζητήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή οδό προς τα μπρος στο Κυπριακό».