Σε πλειστηριασμό βγαίνει τις επόμενες εβδομάδες το ιστορικό κτίριο Μινιόν, ιδιοκτησίας Folli Follie, καθώς αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που δεν έχει δεσμευτεί.

Την είδηση αποκάλυψε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Dimand μιλώντας κατά την διάρκεια του 22ου Συνεδρίου της Prodexpo που πραγματοποιείται σήμερα.

Το ελάχιστο τίμημα εκκίνησης πλειστηριασμού του ακινήτου, σύμφωνα με πληροφορίες είναι 25 εκατ. ευρώ.

Το Μινιόν ήταν το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην καρδιά της Ομόνοιας, στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου, το οποίο την περίοδο της ακμής του αριθμούσε 1.000 εργαζόμενους και 120.000 είδη προς πώληση.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε, καθώς η επιχείρηση δεν μπόρεσε ξανά να παρουσιάσει κέρδη.

Το 1998 χρεωκόπησε και το ιστορικό κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία φιλοδοξούσε να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.

Η Elmec Sports εξαγοράστηκε από την Folli Follie και το Μινιόν πέρασε στα χέρια της δεύτερης.

Μέσω γνωστού κτηματομεσιτικού γραφείου ο διαγωνισμός πώλησης για το κτίριο άνω των 20.000 τ.μ. αναμένεται να διενεργηθεί εντός του Νοεμβρίου.

Το κτίριο που παραμένει κλειστό σχεδόν 4 δεκαετίες με την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Μινιόν τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, άλλαξε αρκετές φορές ιδιοκτήτη για να περάσει στα χέρια των Κουτσολιούτσων και στην Folli-Follie.

Μινιόν: Η ιστορία του θρυλικού ελληνικού πολυκαταστήματος

Το όνομα που βρίσκεται πίσω από το ένδοξο Μινιόν ήταν Ιωάννης Γεωργακάς. Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 13 ετών ο Γεωργακάς φτάνει μόνος του στην Αθήνα από την Ολυμπία. Καταγόμενος από πάμφτωχη οικογένεια έπρεπε να βρει τρόπο να επιβιώσει. Και το έκανε. Εργάστηκε σε μπακάλικο, σε πρατήριο τσιγάρων, σερβιτόρος, οπουδήποτε… Οπου υπήρχε μεροκάματο. Διψώντας για γνώση, τελείωσε το νυχτερινό σχολείο και πήγε φαντάρος. Επιστρέφοντας από το στρατό ξεκίνησε να εργάζεται ως πλασιέ για τα προς το ζην. Γύρναγε απ’ άκρη σ’ άκρη την Αθήνα με το ποδήλατό του και προμήθευε περίπτερα. Κάπου εκεί, σε αυτές τις βόλτες ξεκινάει και η σχέση του με το Μινιόν.

Μόνο που τότε το Μινιόν ήταν απλώς ένα περίπτερο που έμοιαζε με παντοπωλείο. Αυτό ήταν που τον γοήτευσε. Οτι σε αυτό το περίπτερο μπορούσε να βρει κανείς ό,τι ήθελε. Από τσιγάρα μέχρι γυαλιά. Αυτό το μικρό (όπως σημαίνει το μινιόν) περίπτερο έγινε στα χέρια του Γεωργακά το μεγαθήριο Μινιόν. Το περίπτερο ήταν τότε ιδιοκτησίας του άρτι αφιχθέντα εξ Αμερικής Αγγελου Σεραφειμίδη. Ο νεαρός τότε πλασιέ καταφέρνει να πείσει τον Σεραφειμίδη να συνεργαστούν. Έβλεπε σε αυτό το περίπτερο το δικό του επιχειρηματικό όνειρο. Και όπως αποδείχθηκε δεν είχε άδικο.

Το πρώτο κατάστημα που καθιέρωσε τις εκπτώσεις 

Μέσα σε λίγα χρόνια το Μινιόν κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο. Η οδός Πατησίων στο νούμερο 13 θα γνωρίσει ιστορικές στιγμές. Ουρές κόσμου στήνονταν στο πρωτοποριακό για την εποχή κατάστημα. Η επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Ο Γεωργακάς ήταν ένας επιχειρηματίας με όραμα. Πολύ μπροστά από την εποχή του όπως έχουν δηλώσει όσοι τον γνώριζαν ή είχαν συνεργαστεί μαζί του.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις. Το όνομα Μινιόν ακουγόταν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Άνθρωποι που έρχονταν για βόλτα ή δουλειές στην Αθήνα δεν γινόταν να μην περάσουν από εκεί. Κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης του Μινιόν είχε και μια νέα ιδέα. Εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες και χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε εποχές που δε θα το φανταζόταν κανείς. Μπορούσες να βρεις στο Μινιόν τα πάντα. Από ρούχα μέχρι εστιατόρια και κομμωτήρια. Οι καθορισμένες τιμές είχαν αντικαταστήσει τα παζάρια μέσα σε λίγα χρόνια. Ο κόσμος είχε αγαπήσει το Μινιόν.

Η αρχή του τέλους

Η αρχή του τέλους ήρθε ξαφνικά. Η ειρωνεία; Κοντά στις μέρες του χρόνου που ζούσε τις μεγάλες του δόξες. Παραμονές των Χριστουγέννων του 1980. Στις 18 Δεκεμβρίου. Ενας εμπρησμός τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα εκείνης της Παρασκευής θα αφήσει πίσω του μόνο μαυρίλα και το σκελετό του κτηρίου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους υψηλότερους ορόφους. Εκεί όπου βρίσκονταν τα πλέον εύφλεκτα υλικά. Μέσα σε λίγες ώρες το Μινιόν ήταν παρελθόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την πυρκαγιά διακόπηκε ακόμη και η ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Ομόνοιας. Σαράντα δύο οχήματα με 135 άνδρες της πυροσβεστικής και όλοι οι μαθητές της Πυροσβεστικής σχολής δεν κατάφεραν να το σώσουν. Η καταστροφή ήταν δεδομένη. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες οι ζημίες ανήλθαν στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.