Σε μίνι lockdown, δηλαδή περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, μπαίνουν τρεις ακόμα Περιφερειακές Ενότητες: η Δράμα, η Ξάνθη και η Καστοριά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Παράταση του μίνι lockdown για 5 Περιφερειακές Ενότητες

Παράλληλα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Στο «κόκκινο» Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης και στην προοπτική στο να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Κατά καιρούς όπου διαπιστώνεται αύξηση σε κρίσιμα μεγέθη της πανδημίας επιβάλλονται κάποια μέτρα. Δεν βρισκόμαστε εκεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Γκάγκα: «Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει»

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημία η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Υπάρχει αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11% έως 36%. «Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά.

Σαφώς καλύτερα πάνε τα πράγματα με τον εμβολιασμό, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Παπαευαγγέλου: «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα»

Σταθεροποίηση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Προσέθεσε ότι καταγράφονται 2.24 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τα ενεργά κρούσματα είναι 20.000.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχούν τους επιστήμονες και όπως είπε, επικρατεί και πάλι η ενδοοικογεναική μετάδοση.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δεν έχει παρουσιάσει αύξηση, και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Ευχάριστο, όπως τόνισε, είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά.

Μαγιορκίνης: «Οι θετικότητες κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα»

Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, κάτι που βλέπουμε για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρατηρούνται επίσης, σαφή σημεία βελτίωσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι θετικότητες κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη εβδομάδα με υψηλό αριθμό εκτελούμενων τεστ, συνεπώς «θα πρέπει να βλέπουμε με προσοχή τους αριθμούς των διαγνώσεων οι οποίοι δείχνουν ήπια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».