Με βαριές απώλειες ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street, παρά τις προσπάθειες του Dow Jones να διατηρηθεί στα επίπεδα ρεκόρ.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Ο βιομηχανικός δέικτης μετά από έντονη μεταβλητότητα έκλεισε τελικά χαμηλότερα, καθώς η γενικευμένη πτώση στις δεικτοβαρείς τεχνολογικές μετοχές παρέσυρε την αγορά.
Την ίδια ώρα η άλλοτε αισιόδοξη “σφυράω ανέμελα” Fed αρχίζει να τα γυρίζει (πρώτα με τον πληθωρισμό) και τώρα με μια προειδοποίηση πως οι μετοχές της αμερικανικής αγοράς βρίσκονται σε επίπεδα φούσκας!
Μήπως άρχισε να επικρατεί η λογική; Μήπως βλέπουμε τους πρώτους τριγμούς στην αγορά, σε μια ισχυρή διόρθωση που μπορεί μεν να “μαζευτεί” τις επόμενες μέρες, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ηχηρό καμπανάκι.
Είναι ήδη γνωστό άλλωστε πως η Fed από το χειμώνα κι έπειτα κλείνει σιγά σιγά την κάνουλα του ζεστού χρήματος, μειώνοντας το liquidity (τις ενέσεις ρευστότητας) σε $100 δισ. από $120 δισ. το μήνα, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στην εθισμένη στο φθηνό χρήμα Wall Street, η οποία άλλωστε -μη γελιόμαστε- από αυτό συντηρείται τον τελευταίο ενάμιση (και βάλε) χρόνο της πανδημίας. Μια παγκόσμια οικονομία που ζει με επιδόματα, τα οποία ωστόσο κάποια στιγμή θα κοπούν (;), κι ενώ το τέρας του πληθωρισμού έχει αρχίσει να βρυχάται.
Απογοητευτικά τα εργασιακά μάκρο
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 7/5 έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για περίπου 1 εκατ. θέσεις.
Η αδυναμία στην αγορά εργασίας ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει άμεσα τα μέτρα τόνωσης παρά την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν οδηγήσει σε άρση των μέτρων περιορισμού και στο άνοιγμα της οικονομίας.
Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από την κυβερνοεπίθεση σε έναν σημαντικό αγωγό που παραδίδει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή. Η Colonial Pipeline ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι έκλεισε τον αγωγό καθώς έχει γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης για λύτρα.
Στο μεταξύ, η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος της.
Μέχρι την Παρασκευή 7/5, το 88% των εταιρειών του S&P 500 είχε γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet.
Ο δείκτης εμφανίζει πλέον την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη στα κέρδη από το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet. Οι αναλυτές περιμένουν οι αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να εμφανίζουν αύξηση κερδών με διψήφια ποσοστά αύξησης για το υπόλοιπο του 2021. Αυτή η τάση οφείλεται και στις ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες το αντίστοιχο περσινό διάστημα όταν η πανδημία χτυπούσε με ιδιαίτερα σφοδρότητα τις ΗΠΑ.
Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του Covid-19 προχώρησε η BioNTech, καθώς αυξάνονται οι παραγγελίες από διάφορες χώρες οι οποίες προσπαθούν να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2021.
Συγκεκριμένα, η BioNTech ανακοίνωσε ότι αναμένεται έσοδα της τάξης των 12,4 δισ. ευρώ ή 15 δισ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της το 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Μεικτά πρόσημα σε Ευρώπη και Ασία
Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών υπό το πρίσμα και των αδύναμων στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας. Μικτά πρόσημα στην Ασία.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 445,39 μονάδες, με τον δείκτη των βασικών υλών να σημειώνει πάντως άλμα άνω του 2% και τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει σχεδόν 1,5%.
Οι μετοχές της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, της easyJet και της Wizz Air, ωστόσο, σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,5% και 3,4% αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε να ξεκινήσουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου, αλλά μόλις 12 χώρες περιελήφθησαν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα».
Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας BioNTech κατέγραψε άλμα 10,8% αφού αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις παρασκευής των εμβολίων της που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA στη Σιγκαπούρη.
Φούσκα η Wall Street, παραδέχεται η Fed…
Για τις υπερβολικά αυξημένες τιμές στα περιουσιακά στοιχεία που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στη Wall Street προειδοποιεί στο μεταξύ η Fed.
Στην εξαμηνιαία Έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι, ενώ το σύστημα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του ακόμη και εν μέσω της πανδημίας Covid-19, έχουν αυξηθεί οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, το διάστημα 2020 – 2021 οι επενδυτές έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα.
Επίσης, έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) που προορίζονται για περιορισμένο αριθμό εξαγορών στο χρηματιστήριο.
Ο πρόεδρος, Jerome Powell, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Fed, έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία τους για τα ύψη στα οποία βρίσκεται η Wall Street και για την άνοδο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ο Powell, βέβαια, υποστηρίζει ότι όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι αποτιμήσεις είναι δικαιολογημένες.
Ωστόσο, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ακραίας διολίσθησης εάν το επενδυτικό συναίσθημα μεταστραφεί.
Επικίνδυνα υψηλές αποτιμήσεις
«Οι υψηλές τιμές στις χρηματιστηριακές αξίες εν μέρει αντικατοπτρίζουν το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται δυσανάλογα – ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται δείκτες που αντιστοιχούν στις αποδόσεις των ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των πραγμάτων τα περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε σημαντικές πτώσεις, σε περίπτωση που οι επενδυτές κρίνουν ότι δεν πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο». Σε μια συνοδευτική δήλωση, ο κυβερνήτης της Fed, Lael Brainard, επισημαίνει τη σημασία να διασφαλιστεί το σύστημα.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους ως αντιστάθμιση έναντι πιθανής ύφεσης. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο που διατρέχουν τα hedge funds και άλλα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν πιθανή απειλή για το σύστημα. «Οι ευπάθειες που σχετίζονται με την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξάνονται.
Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να αυξάνονται σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν στα τέλη του περασμένου έτους» υποστηρίζει ο Brainard και συνεχίζει: Ο συνδυασμός φουσκωμένων αποτιμήσεων με τα πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη διόρθωση (repricing).
Η Fed, επίσης, αναφέρθηκε στο επεισόδιο με την Archegos Capital Management.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα margin calls, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες τράπεζες να σημειώσουν μεγάλες απώλειες. «Ενώ οι διακυμάνσεις της αγοράς ήταν περιορισμένες, το επεισόδιο υπογραμμίζει την πιθανότητα να επηρεαστεί το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα από [μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα]» ανέφερε η έκθεση. Περαιτέρω η έκθεση σημειώνει ότι συγκεκριμένοι τομείς όπως η ενέργεια, τα ταξίδια και η φιλοξενία παρουσιάζουν τρωτά σημεία λόγω της ευαισθησίας τους στην πανδημία.
Συνολικά, η Fed δηλώνει ότι η τρέχουσα κατάσταση του συστήματος είναι υγιής, με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών σε καλή κατάσταση και τις εταιρείες να υποστηρίζονται από μια βελτιωμένη οικονομία και από χαμηλά επιτόκια.
Έρευνα την οποία διεξήγαγε η Fed σε παράγοντες της αγοράς έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τον κορωνοϊό και εστιάζεται σε μεταλλάξεις του ανθεκτικές στα εμβόλια. Ακολουθεί η ανησυχία για μια απότομη αύξηση των επιτοκίων, μια αύξηση του πληθωρισμού και για την εκδήλωση έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.