Το κίνημα των ιμπρεσιονιστών αποτελείται από διάσημους καλλιτέχνες όπως τον Vincent Van Gogh και τον Claude Monet. Υπάρχει όμως κι ένα κρυφό ταλέντο στο Παρίσι που η ιστορία το ξέχασε. Η Mary Stevenson Cassatt (1844-1926) υπήρξε η μόνη Αμερικανίδα που άνηκε στο ιμπρεσιονιστικό κίνημα. Γοητευμένη από την κοινωνική και ιδιωτική ζωή των γυναικών, δίνει έμφαση στους στενούς δεσμούς μεταξύ μητέρων και παιδιών κι εμπλουτίζει τον κόσμο της ιμπρεσιονιστικής τέχνης με ένα ιδιαίτερο άγγιγμα χάρη στη λεπτότητα του πινέλου της.

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Η Mary Stevenson Cassatt έσπασε στο στερεότυπο ότι οι Αμερικανοί ήταν επαρχιώτες και μη εκλεπτυσμένοι στις καλλιτεχνικές τους προτιμήσεις.

Πορτραίτο της Mary Cassatt ζωγραφισμένο από τον Edgar Degas το οποίο χρονολογείται ανάμεσα στο 1880 και το 1884.(National Portrait Gallery, Smithsonian Institution)

Υπήρξε μια καλλιεργημένη γυναίκα, με εκπαίδευση στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, γνώριζε άπταιστα γαλλικά και γερμανικά, ενώ πέρασε τέσσερα χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πενσυλβανίας προτού σπουδάσει στη Γαλλία.

Μετά το ξέσπασμα του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου συνέχισε τα ταξίδια της, περνώντας χρόνο στην Ιταλία και την Ισπανία, πριν ακόμα εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1874 – στο έτος της πρώτης έκθεσης ιμπρεσιονιστών. Στο Salon εκείνης της χρονιάς εξέθεσε ένα έργο που ο Degas θαύμαζε. Τα επόμενα χρόνια, όμως, το Salon την απέφευγε σε μεγάλο βαθμό -ή τουλάχιστον έτσι εκείνη θεωρούσε- λόγω των προκαταλήψεων της κριτικής επιτροπής όλων των ανδρών.

Είναι κατανοητό ότι μέχρι το 1877, όταν ο Degas την κάλεσε να συμμετάσχει μαζί τους, η Cassatt θα εντασσόταν σε αυτήν την ομάδα καλλιτεχνών δίχως το φύλο να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των έργων της Berthe Morisot ταίριαζαν στις πρώτες εκθέσεις. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους έντεκα πίνακες που η Cassatt θα εξέθετε στην τέταρτη έκθεση ιμπρεσιονιστών – μεταξύ αυτών είναι μερικοί από τους πιο διάσημους πίνακές της, κυρίως Reading Le Figaro, Woman in a Loge, In the Loge και Little Girl in a Blue armchair.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr