Μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να δούμε νέα εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών –τον Οκτώβριο του 2023 με την εισαγωγή της Optima Bank και τον Σεπτέμβριο του 2024 με την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου– ωστόσο με δεδομένη την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια κεφαλαιαγορά αναμένεται να δούμε κατά την διάρκεια του 2025 και άλλες μικρότερες τράπεζες να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες.

Οι μέτοχοι τους βλέποντας να έρχεται τσουνάμι από mega deal sτους επόμενους μήνες με άξονα Χ.Α. σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη χρονική συγκυρία και προχωρούν στις απαιτούμενες διαδικασίες και στην σύνταξη των σχετικών Ενημερωτικών Δελτίων.

Την αρχή αναμένεται να κάνει το 2025 η Aegean Baltic Bank (ΑΒΒ) αφού ο νέος μεγαλομέτοχος, Τέλης Μυστακίδης, έχοντας το fit&proper της κεντρικής τράπεζας, προχωράει στην αναζήτηση των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών που θα αναλάβουν –εκτός όλων των άλλων– να οδηγήσουν την εξειδικευμένη στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση-τράπεζα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μάλιστα η Aegean Baltic Bank δεν φαίνεται να είναι η μόνη τράπεζα που θα πάρει τον δρόμο του Χ.Α. καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στα Γιάννενα, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου η οποία με τη βοήθεια στρατηγικού επενδυτή δείχνει ότι θα διεκδικήσει πανελλαδική τραπεζική άδεια και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Με οδηγό τα αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα

Μετά το fit and proper που έλαβε από τους επόπτες (Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στο τέλος του περασμένου έτους ο Τέλης Μυστακίδης, απέκτησε την καταστατική πλειοψηφία και έλεγχο της ABBank.

Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η οικογένεια Αφθονίδη και τρίτος ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος.

Πωλητής κατά την πρόσφατη συναλλαγή ήταν ο εφοπλιστής Ιωάννης Κούστας ενώ μέρος των μετοχών που διέθετε πούλησε και η οικογένεια Αφθονίδη.

Για το εννεάμηνο του 2024 η ABBank παρουσίασε καθαρά κέρδη 21,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ενεργητικό, καταθέσεις, ίδια κεφάλαια αλλά και δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 168,2 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 15% σε σύγκριση με τα τέλη της προηγούμενης χρήσης οπότε και ήταν στα 145,9 εκατ.

Tο συνολικό ενεργητικό της ABBank, στο τέλος 2024 ανήλθε σε 1,19 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους.

Αυξημένο επίσης σε σύγκριση με το επίπεδα στο τέλος της περσινής χρήσης και ειδικότερα κατά 9,3% παρουσιάζεται το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατείας που ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ από 900 εκατ.

Τα διαθέσιμα της ABBank στις τράπεζες και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα, κατά κύριο λόγο κρατικά, ανήλθαν αθροιστικά σε 0,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το τέλος του 2023.

Τα δάνεια μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 485 εκατ. ευρώ από 506 εκατ. στα τέλη του 2023 καθώς, παρά την νέα παραγωγή δανείων ύψους σχεδόν 240 εκατ., οι προπληρωμές και αποπληρωμές συνεχίστηκαν.

Οι αναλογίες ρευστότητας παρέμειναν σε υψηλότατα επίπεδα, με τον δείκτη των δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 48 % και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να ξεπερνά το 360%, ενώ ο δείκτης σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) τo 170%.

Ο ενοποιημένος δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1, λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη του πρώτου εννεαμήνου ανήλθε στο 28,8% ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 0,7% με 96% κάλυψη από προβλέψεις.

H Scope Ratings που ξεκίνησε νωρίτερα το καλοκαίρι την κάλυψη της Aegean Baltic Bank βαθμολόγησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση με ΒΒ και σταθερές προοπτικές ενώ και η S&P Global επιβεβαίωσε πρόσφατα την πιστοληπτική αξιολόγηση Β+ και τις θετικές προοπτικές.

Η ABBank ξεκίνησε ως εξειδικευμένη στη ναυτιλία τράπεζα για να βρεθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαχειριστές κοινοπρακτικών ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα.

Έκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και σε άλλους κλάδους.

Μπαίνει ιδιώτης επενδυτής στην Ηπείρου

Τις τελευταίες εβδομάδες, κάνουν τον γύρο της τραπεζικής αγοράς πληροφορίες και για την ύπαρξη και δεύτερου και επενδυτή –ελληνικής καταγωγής, με δραστηριότητες στο εξωτερικό–, ο οποίος επιθυμεί να τοποθετήσει 30 εκατ. ευρώ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Ηπείρου, για να διπλασιάσει τα ίδια κεφάλαιά της και ταυτόχρονα να αποκτήσει πλήρη έλεγχο.

Η Τράπεζας της Ελλάδος αξιολογεί την πρόταση για να παραχωρήσει το fit&proper, ενώ η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας –εφόσον δεν υπάρξουν αιφνίδιες ανατροπές– αναμένεται στις αρχές του 2025.

Ο νέος επενδυτής επιδιώκει απόκτηση άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, έξοδο της τράπεζας από τα στενά όρια της Ηπείρου και εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η Συνεταιριστική Ηπείρου είναι μια τράπεζα που διαθέτει τα εχέγγυα για να προσελκύσει τέτοιου είδους ενδιαφέρον, καθώς έκλεισε το 2023 με σημαντική μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων –στο 31% από το αρχικό 75%–, και μάλιστα χωρίς πώληση χαρτοφυλακίου και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής», αύξηση κερδών προ προβλέψεων (ΡΡΙ) κατά 14,48% και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 70,38%.

Παράλληλα, η διοίκηση σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός Ηπείρου, προσδοκώντας να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως τόνισε η διοίκηση, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευση των μετόχων, προχωρά μεθοδικά η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού, τη σημαντική αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και τη συνεχή βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Το 2023 έκλεισε για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με σημαντική μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων –στο 31% από το αρχικό 75%–, με τα στελέχη της να σημειώνουν πως η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε χωρίς πώληση χαρτοφυλακίου και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής.

Την ίδια στιγμή, τα ετήσια αποτελέσματα έδειξαν αύξηση κερδών προ προβλέψεων (ΡΡΙ) κατά 14,48% και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 70,38%.

Διαβάστε ακόμη