Μικρά μυστικά να ξεγελάσετε το κρύο

Φοράμε συνθετικό σκούφο

Εντάξει, όλοι γνωρίζουμε ότι ο σκούφος είναι βασικό αξεσουάρ του χειμώνα, πόσοι, όμως, αγοράζουμε τον κατάλληλο για να μειώσουμε την απώλεια θερμότητας από το κεφάλι; Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμάμε τους σκούφους από συνθετικά υλικά (π.χ. φλις) και όχι τους μάλλινους. Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη προστασία, καθώς «παγιδεύουν» αέρα, που δρα ως ένα είδος πρόσθετης μόνωσης, και έτσι περιορίζουν καλύτερα την απώλεια θερμοκρασίας από το κεφάλι.

Αναπνέουμε από τη μύτη

Όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο, οι ειδικοί συστήνουν να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η μύτη και τα ιγμόρεια λειτουργούν ως μηχανισμός θέρμανσης, καθώς φιλτράρουν και ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ζεστασιά.

 Δεν το… ρίχνουμε στο αλκοόλ

«Πιες ένα κονιάκ και θα ζεσταθείς». Πόσοι από εμάς δεν το έχουμε υιοθετήσει, πιστεύοντας ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ θα μας βοηθήσει να ζεσταθούμε όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες; Οι ειδικοί, όμως, διαβεβαιώνουν ότι η αντίληψη αυτή όχι μόνο είναι εσφαλμένη, αλλά έχει και αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί διαστολή των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απώλεια θερμότητας και να κρυώνουμε περισσότερο.

Πίνουμε ντεκαφεϊνέ ροφήματα

Αν θελήσουμε να πιούμε κάτι για να ζεσταθούμε, καλύτερα να προτιμήσουμε κάποιο ζεστό ρόφημα, αλλά όχι καφέ που περιέχει καφεΐνη. Η φυσική αυτή ουσία έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και να τα εμποδίζει να συστέλλονται, με αποτέλεσμα το σώμα μας να χάνει θερμότητα και ως εκ τούτου να αισθανόμαστε εντονότερα το κρύο.

 Δεν ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι

Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία πρέπει να βγαίνουμε στο κρύο ντυμένοι με πολλά και βαριά ρούχα είναι λανθασμένη. Το μυστικό είναι να φοράμε τα ρούχα σε στρώσεις (π.χ. αντί για ένα χοντρό πουλόβερ, να προτιμάμε πουκάμισο και ένα πιο ελαφρύ πουλόβερ), ώστε να μπορούμε να τα αφαιρούμε σε… δόσεις και να μη βγαίνουμε στο κρύο ιδρωμένοι. Προσαρμόζουμε κάθε φορά το ντύσιμό μας στις καιρικές συνθήκες, στις δραστηριότητές μας, καθώς και στη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινούμαστε. Καλό είναι να διατηρούμε τα πόδια μας ζεστά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το αίσθημα του κρύου είναι πιο έντονο.

 Κάνουμε πρωινή γυμναστική

Η άσκηση, και κυρίως η αεροβική, το πρωί πριν βγούμε από το σπίτι, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι το σώμα μας παράγει θερμότητα. Πολύ βοηθητικό είναι να κάνουμε μικρές κινήσεις όσο ακόμη είμαστε στο κρεβάτι (π.χ. να κουνάμε τα δάχτυλα των ποδιών πάνω-κάτω, να κάνουμε περιστροφικές κινήσεις με τους αστραγάλους μας, να σφίγγουμε και να χαλαρώνουμε τους μηρούς και τους γλουτούς).