Σε κλίμα συγκίνησης συνεχίστηκε και σήμερα στο εκκλησάκι των Αγίου Ελευθερίου/Παναγίας Γοργοεπήκοου, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί από το πρωί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μητροπόλεως για το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και πολιτικό.

Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.

Ο Βασίλης Βασιλικός και ο Κώστας Γαβράς

Λίγο πριν τις 19.00 και καθώς δεκάδες κόσμου περίμενε υπομονετικά στην ουρά, σημειώθηκε ένταση από ορισμένους όταν ανακοινώθηκε πως θα σταματήσει το λαϊκό προσκύνημα.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος υποκλίνεται μπροστά στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.Τη δεύτερη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος στο εκκλησάκι βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

Ο Διονύσης Σαββόπουλος χαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Ανάμεσά τους, ο Διονύσης Σαββόπουλος, που στάθηκε μπροστά στο φέρετρο και υποκλίθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ λίγο αργότερα χαιρέτισε τον μεγάλο συνθέτη στρατιωτικά.Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πέρασαν την μικρή πόρτα του ναού, διακρίνονται ο Γιώργος Νταλάρας, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Μανώλης Φάμελος και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Στην ουρά έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών ανέμενε προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη και η ηθοποιός Άννα Φόνσου.

Γαβράς – Βασιλικός μαζί στη Μητρόπολη – Ο αποχαιρετισμός στον συνθέτη του «Ζ»

Μια τελευταία συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη είχαν Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, που θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Οι δυο τους πήγαν μαζί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών. Εμφανώς συγκινημένοι, μετείχαν στο λαϊκό προσκύνημα.
Η σύμπραξή τους με τον Μίκη οδήγησε σε μια μεγάλη επιτυχία, την ταινία «Ζ» με θέμα τη δολοφονία Λαμπράκη. Όταν η ταινία βρισκόταν στο στάδιο της παραγωγής, ο Μίκης βρισκόταν εκτοπισμένος και κυνηγημένος από τη χούντα, στη Ζάτουνα Αρκαδίας

gavras-vasilikos34

Η ταινία στηρίχθηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού. Το σενάριο έγραψε ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν και το σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς. Η μουσική επένδυση έχει τη σφραγίδα του Μίκη. Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Γαβράς, είχε διαβάσει το βιβλίο του Βασιλικού λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του ’67 – αλλά αποφάσισε να το κάνει ταινία μετά το πραξικόπημα.

Την Τετάρτη ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.