Το φαινόμενο… που λέει :” Μπορείς να προσφέρεις χωρίς να αγαπάς, αλλά δεν μπορείς να αγαπάς δίχως να προσφέρεις…”

Aπό τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο διασημότερος χορευτής μπαλέτου στη Δύση… Είναι λίγοι από τους τίτλους που συνοδεύουν τον συγκλονιστικό Ρωσοαμερικάνο χορευτή, χορογράφο και ηθοποιό που άνοιξε νέους ορίζοντες στο σύγχρονο μπαλέτο. Τον Μιχαήλ Μπαρίστνικοφ που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 27 Ιανουαρίου του 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΕΣΔ και σημερινής Λετονίας.

Ο Μιχαήλ ξεκίνησε το χορό στα 12 του χρόνια και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα .

Στη χώρα του είχε γίνει ήδη διάσημος χορευτής αλλά προτίμησε να διαφύγει από τη Σοβιετική Ένωση το 1974 γιατί ένοιωθε ότι τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στον Καναδά ο Μπαρίσνικοφ αρνείται να επιστρέψει στην ΕΣΣΔ. Πρόκειται για μια ολόκληρη κατασκοπευτική ιστορία με μπέρδεμα των ιχνών, με ένα αυτοκίνητο που περίμενε σε προκαθορισμένο σημείο και με πράκτορες και των δύο πλευρών να λαμβάνουν μέρος.

Οι λόγοι που διέφυγε ήταν καθαρά καλλιτεχνικοί και όχι πολιτικοί όπως θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί. Μπορεί να ήταν και στο Λένινγκραντ επιτυχημένος και διάσημος καλλιτέχνης, αλλά αυτό που επιθυμούσε τόσο πολύ να βρει ήταν ένα διαφορετικό μπαλέτο από εκείνο της ΕΣΣΔ. Ένα μπαλέτο που δεν θα θύμιζε σε τίποτα το σοβιετικό. Οραματιζόταν ένα μπαλέτο σύγχρονο και πάνω απ`όλα ελεύθερο, γιατί εκεί που ήταν πριν υπήρχε έλλειψη της δημιουργικής ελευθερίας.

Ο χρόνος έδειξε ότι σωστά αποφάσισε γιατί από κει και πέρα ο διάσημος καλλιτέχνης έλαμψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξέφυγε από τα στενά όρια του χορού κι έγινε αληθινός αστέρας του θεάματος και επιχειρηματίας. Είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ωστόσο ένιωθε ότι το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά.Ο ίδιος μάλιστα έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι νοιώθει τον εαυτό του Αμερικάνο, παρόλο που γεννήθηκε στη σοβιετική Ρίγα, έζησε και χόρεψε στο Λένινγκραντ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr