Η ζοφερή πρόβλεψη της UNICEF ότι μπορεί να μας πάρει 300 χρόνια για να απαλλαγούμε από τους γάμους παιδιών φαίνεται πως, αντί να απογοητεύσει, πείσμωσε ακόμα περισσότερο τρεις ισχυρές αλλά ταυτόχρονα και δραστήριες γυναίκες, τις Michelle Obama, Amal Clooney και Melinda French Gates, που ένωσαν τις δυνάμεις τους, πεπεισμένες ότι, όπως είπε και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, «είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί αύριο».

Το νέο, σχετικό αφιέρωμα του BBC ξεκινάει με την ιστορία της 26χρονης Lucy από το Μαλάουι, μιας χώρας που σύμφωνα με τη ΜΚΟ Girls Not Brides έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων στην Ανατολική και Νότια Αφρική, καθώς το 42% των γυναικών παντρεύονται μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 χρόνια τους.

Το Μαλάουι σύμφωνα με τη ΜΚΟ Girls Not Brides έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων στην Ανατολική και Νότια Αφρική, καθώς το 42% των γυναικών παντρεύονται μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 χρόνια τους.

Η Lucy θα μπορούσε να είναι ανάμεσα σε αυτές, καθώς ο πατέρας της επέμενε να εγκαταλείψει το σχολείο μόλις σε ηλικία 14 ετών. Η Lucy όχι μόνο δεν υποχώρησε στην επιθυμία του αλλά έγινε η πρώτη γυναίκα στο χωριό της που συνέχισε σπουδές στο πανεπιστήμιο. Σήμερα εκπροσωπεί την AGE Africa, μια οργάνωση που χορηγεί υποτροφίες σε κορίτσια από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο Μαλάουι όπου, να σημειώσουμε επίσης, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν παρέχεται δωρεάν.

Τώρα η Lucy κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις Obama, Clooney και Gates. Η Michelle της λέει: «Θα στείλεις ένα μήνυμα στον πατέρα σου; Την επόμενη φορά που θα τον δεις, πες του ότι η Michelle και ο Barack Obama είναι περήφανοι για εσένα και για τη γυναίκα που έγινες». «Και πες του ότι πλέον έχεις και δικηγόρο» προσθέτει η Amal, που έχει διακριθεί για τη δράση της στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι τρεις γυναίκες, αφού ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, ξεκίνησαν μια σειρά επισκέψεων στην Αφρική για να ενισχύσουν το έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί. Η Michelle Obama ίδρυσε την Girls Opportunity Alliance, που εστιάζει σε θέματα εκπαίδευσης και που έχει διαπιστώσει ότι πολλά κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο εγκαταλείπουν το σχολείο εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους και ενός γάμου στην εφηβεία. Η Amal Clooney υπερασπίζεται τα δικαιώματα κοριτσιών σε αγροτικές περιοχές, ενώ τα προγράμματα της Melinda French Gates επικεντρώνονται στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σε κορίτσια που υφίστανται επιπλοκές στη γέννα σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η Michelle Obama ίδρυσε την Girls Opportunity Alliance, που εστιάζει σε θέματα εκπαίδευσης και που έχει διαπιστώσει ότι πολλά κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο εγκαταλείπουν το σχολείο εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους και ενός γάμου στην εφηβεία.

«Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και ουσιαστική συνεργασία και φιλία αυτή που αναπτύχθηκε μεταξύ μας» δήλωσε η Amal Clooney στο BBC, στο πλαίσιο του αφιερώματος του βρετανικού μέσου σε σπουδαίες γυναίκες ανά τον κόσμο, BBC 100 Women.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, 650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν κάτω των 18 ετών και πάνω από 12 εκατομμύρια συνεχίζουν να παντρεύονται ετησίως πριν από την ενηλικίωση τους, με επίσημες και παραδοσιακές τελετές. Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Νότια Ασία και στην Υποσαχάρια Αφρική, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το πρόβλημα επηρεάζει ακόμα και τον δυτικό κόσμο: Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε αμερικανικές πολιτείες δεν έχουν θεσπίσει κατώτατη ηλικία γάμου, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των γονέων.

Στην πραγματικότητα αυτό το πρόβλημα επηρεάζει ακόμα και τον δυτικό κόσμο: Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε αμερικανικές πολιτείες δεν έχουν θεσπίσει κατώτατη ηλικία γάμου, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των γονέων.

Σε μια κλινική που ιδρύθηκε στο Μαλάουι, που επισκέφτηκε το BBC, η πλειονότητα των ασθενών ήταν γυναίκες – κάποιες από αυτές, έφηβες σε εγκυμοσύνη, που αναρωτιόνταν πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν το σχολείο μετά τη γέννα. «Στο πρόσωπο αυτών των κοριτσιών, για τα οποία αγωνιζόμαστε, βλέπω τον εαυτό μου. Βλέπω τις κόρες μου» σχολίασε η Michelle Obama.

«Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί αύριο. Αν συνεργαστούν όλοι οι ηγέτες του κόσμου και το κάνουν προτεραιότητα, δεν θα πάρει 300 χρόνια αλλά λιγότερο από μία γενιά».

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι οι γάμοι παιδιών έχουν μειωθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία (από 23% στο σύνολο των γάμων παγκοσμίως, πλέον συνιστούν το 19%). Αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να μας πάρει έως και τρεις αιώνες για να εξαφανιστούν εντελώς. Ωστόσο η Obama είπε πως «το πρόβλημα είναι επείγον. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε και να υποθέσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα -φτώχεια, κλιματική αλλαγή, πόλεμος κ.λπ.- αν δεν ασχοληθούμε με το 50% του πληθυσμού».

Όπως πρόσθεσε η ίδια: «Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί αύριο. Αν συνεργαστούν όλοι οι ηγέτες του κόσμου και το κάνουν προτεραιότητα, δεν θα πάρει 300 χρόνια αλλά λιγότερο από μία γενιά».

Διαβάστε ακόμη: