Τις πρώτες διακρίσεις σε ξενοδοχεία απένειμε ο οδηγός Michelin δίνοντας σε μόλις 24 εγκαταστάσεις στη Γαλλία την υψηλότερη βαθμολογία με τα τρία «κλειδιά».

Η ομώνυμη έκδοση που ανήκει στη γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών αποκάλυψε σήμερα 8 Απριλίου σε σχετική εκδήλωση τη λίστα της επιλογής της με τα 189 καλύτερα μέρη για διαμονή στη Γαλλία, βραβεύοντάς τα με ένα, δύο ή τρία κλειδιά.

Μετά την ετήσια απονομή τριών αστεριών για κορυφαία εστιατόρια, η εταιρεία ανοίγεται και στον τομέα της φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των γαλλικών ξενοδοχείων που έλαβαν την κορυφαία διάκριση φιγουράρουν δύο που ανήκουν στον κολοσσό των πολυτελών ειδών LVMH—το Cheval Blanc Paris και το Cheval Blanc Courchevel—καθώς και άλλα 19 στο Παρίσι, στις Άλπεις και στις ακτές της Μεσογείου.

Εκτός από αυτές τις περιοχές, τα ξενοδοχεία τριών κλειδιών περιλαμβάνουν το Domaine Les Crayeres, το Le Royal Champagne και το Les Sources de Caudalie στις αμπελουργικές περιοχές Champagne και Bordeaux.

«Αυτό που πραγματικά μετράει για εμάς είναι η εμπειρία», δήλωσε ο Gwendal Poullennec, διεθνής διευθυντής του Michelin Guide, σε συνέντευξή του. «Πρέπει να είναι αξέχαστο και μοναδικό, που θα δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση του τοπικού χαρακτήρα».

Ανέφερε ενδεικτικά το Airelles Chateau de Versailles — Le Grand Controle για το ότι βρίσκεται εντός του κάστρου και τη Villa La Coste, ένα κτήμα 570 στρεμμάτων στην Προβηγκία, που αποτελεί  «υπαίθριο μουσείο» μέσω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και της ιδιωτικής συλλογής τέχνης, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνει έργα των Damien Hirst, Alexander Calder και Yoko Ono.

Το νέο πεδίο δραστηριότητας εντάσσεται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό της εταιρείας να καταλάβει μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής αγοράς, σε μια εποχή κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την άνθηση που γνώρισαν μετά την πανδημία.

Για τους επισκέπτες της Πόλης του Φωτός, τα βραβεία «κλειδί» μπορεί να βοηθήσουν στην ανάλυση μεταξύ επιλογών που φαίνονται συγκρίσιμες από απόσταση. Για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση χορηγεί στα κορυφαία ξενοδοχεία τη διάκριση «παλάτι» από το 2010 ως έναν τρόπο για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν ξενοδοχεία τόσο με πολιτιστική κληρονομιά όσο και με άφθονες σύγχρονες πολυτέλειες—υπάρχουν 31 από αυτά συνολικά, κυρίως στο Παρίσι, τις Άλπεις και την Κυανή Ακτή.

Ενώ υπάρχει κάποια επικάλυψη με τους κατέχοντες τα τρία κλειδιά της Michelin, υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτες εξαιρέσεις όπως το Hôtel de Crillon, το Royal Monceau και η Peninsula, που όλα βγήκαν από την πρώτη τελετή βράβευσης της Michelin με δύο κλειδιά. Από τα 12 «παλάτια» του Παρισιού, μόνο πέντε έλαβαν τρία κλειδιά.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Michelin, ένα κλειδί υποδηλώνει ότι ένα μέρος είναι «ιδιαίτερο», δύο το καθιστούν «εξαιρετικό» και τρία «εκπληκτικό».

«Ο οδηγός είναι εντελώς ανεξάρτητος», είπε ο Poullennec, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη εάν ένα ξενοδοχείο είναι μέρος μιας αλυσίδας ή αν διαθέτει πισίνα, σπα, συγκεκριμένο προσωπικό κατ’ αναλογία προς τους επισκέπτες ή ακόμα και κλιματισμό. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν παράγοντες όπως ο τοπικός χαρακτήρας, ο χαρακτήρας, η αριστεία στην αρχιτεκτονική και στον εσωτερικό σχεδιασμό, η κορυφαία εξυπηρέτηση, η άνεση και η σταθερή σχέση τιμής-ποιότητας.

«Δεν φοβόμαστε επίσης να πούμε ότι ένα εστιατόριο είναι πραγματικά καλό, αλλά οι ταξιδιώτες πρέπει να κοιμούνται κάπου αλλού», πρόσθεσε.

Η πρώτη ταξινόμηση για κάποια από τα 640 γαλλικά ξενοδοχεία που αναφέρονται στον ιστότοπό της θα ακολουθηθεί από παρόμοιες λίστες στις ΗΠΑ και αλλού.

Οι γαλλικές διακρίσεις έρχονται πέντε χρόνια αφότου η εταιρεία εξαγόρασε την Tablet Hotels, έναν ιστότοπο κρατήσεων για μπουτίκ και πολυτελή ξενοδοχεία.

Η εταιρεία λαμβάνει προμήθειες για κρατήσεις, αλλά «προς το παρόν» δεν έχει συμφωνίες χορηγίας με τουριστικές αρχές όπως κάνει με τους γαστρονομικούς της οδηγούς.

 Δείτε τα ξενοδοχεία με τα 3 κλειδιά:

Baumanière, Les Baux-de-ProvenceCheval Blanc CourchevelCheval Blanc ParisDomaine Les Crayères, ReimsFour Seasons George V, ParisFour Seasons MegeveGrand Hôtel du Cap-Ferrat, Saint-Jean-Cap-FerratHôtel de Paris Monte-CarloHôtel du Cap-Eden-Roc, AntibesHôtel du Castellet, Le CastelletLa Bastide de Gordes, GordesLa Réserve ParisLa Reserve Ramatuelle, Saint TropezLe Bristol ParisLe K2 Palace, CourchevelLe Meurice, ParisLe Royal Champagne, ChampillonLes Sources de Caudalie, outside BordeauxPlaza Athénée, ParisRitz Paris Saint James ParisVilla La Coste, Le Puy-Sainte-RéparadeVilleroy, Paris.

Διαβάστε ακόμη: