Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας που «μετράει» το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και προτείνει λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση του.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η ψηφιακή πλατφόρμα «Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης», στο πλαίσιο του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας (Ν. 4738/2020) βρίσκεται σε λειτουργία από σήμερα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα «τσεκ απ» των συνολικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, που  θα υπολογίζει  και θα βγάζει «διάγνωση» αν ο οφειλέτης είναι πράσινος, πορτοκαλί ή κόκκινος.

Ο Μηχανισμός υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και εφαρμόζεται σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019.

Στόχος είναι να εντοπιστούν έγκαιρα όσοι κινδυνεύουν να βρεθούν υπερχρεωμένοι.

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα «Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης»

Η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:

1ον. Ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Και δίνει τη συναίνεσή του για την άρση απορρήτου οικονομικών στοιχείων που τον αφορούν.

2ον. Η πλατφόρμα επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία, και κατατάσσει τον οφειλέτη  σε ένα από τα τρία επίπεδα κινδύνου αφερεγγυότητας (χαμηλό – μέτριο – υψηλό).

3ον. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταταχθεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο κινδύνου και το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει επιπλέον ενημέρωση και κατεύθυνση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να διαχειριστεί με βέλτιστο τρόπο την οφειλή του.