Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Στο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να επιλύσουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που είναι η διασύνδεση με το σύστημα διανομής των χιλιάδων διάσπαρτων φωτοβολταϊκών της χώρας, τα οποία χρησιμοποιούνται για εμπορική, βιοτεχνική, αγροτική αλλά και οικιακή χρήση και έχουν εξελιχθεί σε πονοκέφαλο.

Παράλληλα η ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσει τη νέα εθελουσία του προσωπικού της εταιρείας, μέσα στο κλίμα εργασιακής ειρήνης που έχει επιτύχει.

Η ΔΕΗ θα μειώσει το προσωπικό κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024, ενώ θα κάνει και  προσλήψεις 800 εργαζομένων.

Οι συνδέσεις του ΔΕΔΔΗΕ

«Εχει γεμίσει η χώρα μικρά ηλιακά πάνελ  και εμείς πρέπει να αυξήσουμε εντυπωσιακά τις  συνδέσεις τους» μας τονίζει κορυφαίο τεχνικό στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ, προσθέτοντας πως «κακώς άνοιξε τόσο πολύ η ομπρέλα των ηλιακών πάνελ ανά την Ελλάδα, τρέχουμε και δεν φτάνουμε διότι οι υποδομές διασύνδεσης είναι συγκεκριμένες και κάπου πρέπει να μπεί ένα …φρένο στη φρενίτιδα!».

«Αλλωστε» επισημαίνει «σήμερα το τεράστιο κύμα  των αιτήσεων για  σύνδεση  καταλήγει στις ελληνικές καλένδες υποχρεωτικά».

Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;

Εμπειρος τεχνικός διευθυντής της μητρικής ΔΕΗ απαντά πως «η λύση επειγόντως είναι η εγκατάσταση δεκάδων  μετασχηματιστών σε υποσταθμούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του δικτύου, κάτι που θα ξεκινήσει από τις περιοχές απολιγνιτοποίησης όπου αναμένεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κατά …χιλιάδες. Πρέπει όμως οι μετασχηματιστές να είναι συμβατοί με τους υποσταθμούς αλλιώς θα έχουμε –κυριολεκτικά- εκρήξεις. Χώρια που πρέπει όλα αυτά να είναι συμβατά και με το κάθε χωροταξικό σχέδιο της περιοχής».

Από την πλευρά του  το κορυφαίο τεχνικό στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ προσθέτει πως «ο Διαχειριστής έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική συγκέντρωση  διάσπαρτων φωτοβολταϊκών σε ομάδες, ώστε  να συνδεθούν άμεσα μόλις γίνουν τα έργα επέκτασης δικτύου. Τους δίνουμε και πακέτο σύνδεσης και  προσωρινά πληρώνουμε και το κονδύλι επέκτασης ώστε να το αποπληρώσουν μόλις συνδεθούν. Ουσιαστικά τους προπληρώνουμε, τους κάνουμε και το έργο  και θα εξοφληθούμε αργότερα και άτοκα αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ».

Νέα εθελουσία από την ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες η διοίκηση Γ.Στάσση, πιστή στο επιχειρησιακό της σχέδιο θα οριστικοποιήσει τη νέα εθελουσία του προσωπικού της εταιρείας, μέσα στο κλίμα εργασιακής ειρήνης που έχει επιτύχει.

Η ΔΕΗ θα μειώσει το προσωπικό κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024, ενώ θα κάνει και  προσλήψεις 800 εργαζομένων. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα δυο προηγούμενα χρόνια αποχώρησαν περίπου 3.000 άτομα. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά το προσωπικό από τις μονάδες και τα ορυχεία του Σταθμού της Καρδιάς  όπου περίπου 200 άτομα έχουν συμπληρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αύριο-μεθαύριο θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις με το  Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σχετικά με τη μείωση του προσωπικού. Το αντίστοιχο πρόγραμμα  2019 -2020  προέβλεπε πως  οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αποχωρούν οικειοθελώς με αποζημίωση 15.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος και κίνητρο αποχώρησης 20.000 ευρώ.

Η  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκφράζει αντιρρήσεις για την εθελούσια, αφού υπάρχουν πολλοί  εργαζόμενοι χωρίς ώριμα συνταξιοδοτικά αλλά η διοίκηση εκτιμά πως τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή που προβλέπει και μετακίνηση προσωπικού σε κοντινές  μονάδες της ΔΕΗ που παραμένουν σε λειτουργία, κοντά στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, την Παρασκευή υπάρχει  έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που θα εγκρίνει αλλαγές στο καταστατικό με βάση τις σύγχρονες  διεθνείς πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Θα προβλέπονται περιπτώσεις  σύγκρουσης συμφερόντων καθώς και κανόνες διασφάλισης της διαφοροποιούμενης εκπροσώπησης στο ΔΣ κατά φύλο, ηλικία, εκπροσώπηση μετόχων και επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο. Θα ξεκινήσει και  ευρύτερη συμμετοχή και εκπροσώπηση στο ΔΣ μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον το 10% των μετοχών της εταιρείας.

 

ΔΕΗ: Οι μηχανές στο φουλ – Καλύτερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις