«Αναστολή εργασίας και παύση καταβολής μισθού για όσους εργάζονται με ευπαθείς ομάδες ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Η επιθετικότητα και η ταχεία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και ο δισταγμός ενός ποσοστού πολιτών να εμβολιαστούν, οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, αρχής γενομένης από τις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

H πρώτη δόση

«Γι’ αυτόν το λόγο», συνέχισε η υφυπουργός, «όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Δομές θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου, τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Υποχρέωση του εργοδότη είναι να ελέγχει, αν οι εργαζόμενοι θα εμβολιάζονται. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέπεται να προσέρχονται στην εργασία τους. Ο εργοδότης δεν θα έχει την υποχρέωση να πληρώνει μισθό για εργασία που δεν παρασχέθηκε».

Επίσης, όπως είπε, για τις δημόσιες δομές υπάρχει πρόβλεψη αναπλήρωσης τυχόν κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν στο προσωπικό τους. Όπως υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, δεν είναι δυνατόν οι πιθανοί φορείς να προστατεύουν, όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Έδωσε δε και ποσοστά: «στις ιδιωτικές δομές το ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων είναι 85% και των εργαζομένων 65%. Στις δημόσιες 77% είναι οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι και 45% οι εργαζόμενοι».

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Ενάμιση χρόνο μετά, ξέρουμε πολλά περισσότερα για τον ιό και έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Καθήκον μας είναι να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Όλοι όσοι εργάζονται μαζί τους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι»