Για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, το εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα ανήλθε στα 586 δισεκ. δολάρια (αν προστεθούν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές) έναντι 555 δισεκ. για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Με αυτόν τον τρόπο η Κίνα έγινε για πρώτη φορά ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, χάρη στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της που επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία της Covid-19 από αυτές των εταίρων της στη Δύση.

Αφού υπέστη πλήγμα από την πανδημία της Covid-19 το πρώτο τρίμηνο, η κινεζική οικονομία ανέβασε και πάλι γρήγορα ταχύτητα ενώ η κατανάλωση ξεπέρασε στα τέλη τους έτους ακόμα και το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές πωλήσεις, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα προϊόντα πολυτελείας. Σημαντικός παράγων ήταν και οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρώπη, οι οποίες σαφώς ευνοήθηκαν από την ισχυρή ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά προϊόντα.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΗΠΑ, οι μέχρι πρότινος παραδοσιακά πρώτη δύναμη στο εμπόριο με την Ευρώπη. Το εμπόριο με τις ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές (-13,2%) όσο και τις εξαγωγές (-8,2%). Έτσι, οι πάλαι ποτέ <<δεμένες>> με τηξ Ευρώπη ΗΠΑ βρέθηκαν πίσω από την Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, είναι τώρα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.