Μετά τους επιτυχημένους «Παίχτες» του Γκόγκολ που συνεπήραν το αθηναϊκό κοινό τον περασμένο χειμώνα, ο Γιώργος Κουτλής παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» στον Χώρο Η της Πειραιώς 260 από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου (στις 21.00) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

«Πρόκειται για ένα δυστοπικό “love story”, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική κούρσα, παραβολή της αδιανόητης πραγματικότητάς που ζούμε», όπως λέει ο σκηνοθέτης του σύγχρονου αυτού έργου που φέρει την υπογραφή του ανατρεπτικού δραματουργού της Σάουμπυνε, Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ, και πλαισιώνεται από τους εξαίρετους νέους ηθοποιούς Βασίλη Μαγουλιώτη, Θάνο Λέκκα και Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Το έργο μάς μεταφέρει σε μια ζεστή αυγουστιάτικη νύχτα, όπου ο «Μ» βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου. Δεν έχει ιδέα πώς βρέθηκε εκεί. Το μόνο πράγμα που θυμάται είναι ότι έφαγε μύδια. Η νύχτα πέφτει βαριά και ώσπου να ξημερώσει, ο «Μ» θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε, θα έχει δει τον χρόνο να στέκει ακίνητος, και μόνο στο τέλος, για πρώτη φορά, θα νιώσει, πως δεν φοβάται.

«Ο φόβος είναι ο μηχανισμός που κινεί όλο το έργο», σημειώνει ο σκηνοθέτης και συνεχίζει: «Το κινεί μέχρι το φωτεινό φινάλε του – μέχρι να έρθει η αγάπη και να το “εξατμίσει”. Το έργο αυτό έχει έναν παράξενο κι ασυνήθιστο τρόπο να μιλήσει για κάτι τόσο σημαντικό αλλά και τόσο χιλιοειπωμένο. Μιλάει για αγάπη σε ένα σύμπαν όπου ακόμα κι οι σκύλοι έχουν φύγει και έχουν πάει στους λύκους, που ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου τον έχει φοβηθεί τόσο, που προτίμησε να γυρίσει πίσω από εκεί που ήρθε. Μιλάει για το πώς η αγάπη θα μας κάνει να αντέξουμε τη βαρβαρότητα που λέγεται ζωή».

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Εύα Γουλάκου, τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας, την πρωτότυπη μουσική και τον σχεδιασμό ήχου ο Jeph Vanger, την κίνηση και τη χορογραφία ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου.

Τιμές εισιτηρίων: από 5 έως 20 ευρώ. Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα για άτομα με προβλήματα ακοής.