Μία Ελληνίδα συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 28 ανθρώπους που ασκούν περισσότερη επιρροή, σύμφωνα με το «Class of 2022» του Politico.
Ο λόγος για την Ελένη Μυριβήλη, Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον Δήμο Αθηναίων, η οποία υπάγεται στην υποκατηγορία των ιδεαλιστών (dreamers).
Η εγγονή του Στρατή Μυριβήλη συγκαταλέγεται στην «φουρνιά» του 2022 μεταξύ εξίσου σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μάριο Ντράγκι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Όλαφ Σολτς, για το έργο της στη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Η ομάδα της στην ελληνική πρωτεύουσα αναπτύσσει νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών – δεδομένου ότι οι τοπικές θερμοκρασίες πλέον ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους ντόπιους και ανακαλύπτει πώς να αλλάξουν το δομημένο περιβάλλον ώστε να αντανακλά καλύτερα τη ζέστη και να δροσίζει τους δρόμους.
Ως η πρώτη – και μέχρι στιγμής μοναδική – Ευρωπαία αξιωματούχος της πόλης που αφιερώθηκε αποκλειστικά στο θέμα, ο διορισμός της τον Ιούλιο σηματοδότησε τη στιγμή που η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θεσμοθετήθηκε πολιτικά σε τοπικό επίπεδο.
Με τις προβλέψεις για συνεχώς συχνότερες πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη και καταστροφικές πυρκαγιές και ζέστη στον Νότο, οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί θα καλούνται όλο και περισσότερο να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την καταστροφή. Ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου – κάτι που είναι απίθανο με τις τρέχουσες κλιματικές δεσμεύσεις – ο ζεστός καιρός θα σκοτώσει σύντομα περίπου 30.000 Ευρωπαίους ετησίως, σύμφωνα με μελέτη για την ΕΕ, αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με το Politico, η Μυριβήλη αντιπροσωπεύει επίσης το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει ακόμη η Ευρώπη όσον αφορά τη δημιουργία θεσμών για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η δουλειά της δεν είναι απλώς το πνευματικό τέκνο της δημοτικής αρχής της Αθήνας – είναι μέρος ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Adrienne Arsht-Rockefeller Resilience Center του Atlantic Council, ένα think tank με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία βρίσκεται επίσης πίσω από τη δημιουργία ενός παρόμοιου πρότζεκτ στο Μαϊάμι της Φλόριντα.
Σε αυτή τη θέση, η Μυριβήλη καθώς δεν έχει καμία εκτελεστική εξουσία, θα πρέπει να προωθήσει τις πολιτικές της με μόνο όπλο την πειθώ. Επιπλέον, έχει επιφορτιστεί όχι απλώς με τη χάραξη πολιτικής για την Αθήνα, αλλά και με την συνεισφορά της σε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτεί να περάσει το μήνυμά της, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό.
Γιατί απουσιάζει η Μέρκελ από τη λίστα;
Πρόκειται για μία ετήσια λίστα με τους 28 πιο σημαντικούς ανθρώπους που ξεκινούν τις συζητήσεις και κατευθύνουν τις αποφάσεις στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα, διότι σύμφωνα με το Politico, πλέον δεν αποτελεί απλώς μία πρώτην ηγέτης της ευρωπαϊκής χώρας με το μεγαλύτερο ΑΕΠ. Κάθε φορά που το μπλοκ αντιμετώπιζε μια κρίσιμη απόφαση την τελευταία δεκαετία, η Μέρκελ βρισκόταν στο προσκήνιο. Κατά το Politico, η Μέρκελ πλέον ξεπερνά τα όρια αυτής της λίστας.
Η σύνθεση της φετινής λίστας, συνεχίζει το POLITICO, αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που δεν λύθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων θητειών της Μέρκελ: η νομισματική ένωση, οι αυξανόμενες απειλές όπως η Κίνα ή οι σχέσεις με τη Ρωσία, η κλιματική κρίση, η μετανάστευση, οι αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η συνεχιζόμενη μάχη με τον κορονοϊό.