Mία ανάσα από το 20% βρέθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο μικρότερη των εκτιμήσεων, στο 19,89% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,39%,  σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, την ώρα που δημοσκόπηση του Reuters έλανε λόγο για μηνιαια άνοδο 2,76% και ετήσια στο 20,4%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 5,24% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 46,31%, έδειξαν τα στοιχεία.

Πληθωρισμός στην Τουρκία – Η κεντρική τράπεζα και οι πιέσεις Ερντογάν

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναστάτωσε τις αγορές τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας έναν κύκλο χαλάρωσης παρά τον υψηλό βαθμό που είχε ο πληθωρισμός στην Τουρκία και έκτοτε μείωσε το επιτόκιο πολιτικής κατά 300 μονάδες βάσης, οδηγώντας το νόμισμα της λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η τράπεζα, υπό την πίεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νομισματικά κίνητρα, υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πρόσφατα τόνισε την ανάγκη επίτευξης πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων – που διαφοροποιούν την Τουρκία από τη σύσφιξη της πολιτικής σε όλες σχεδόν τις άλλες κεντρικές τράπεζες – αποτελούν ένα επικίνδυνο λάθος δεδομένης της υποτίμησης της λίρας και των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο επίσημος στόχος που πρέπει να έχει ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 5%, ενώ η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 18,4% μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 23% από τις αρχές του 2020.