Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον… πέντε! Τόσοι ήταν οι υποψήφιοι τεχνικοί διευθυντές, με τους οποίους μίλησε –είτε απευθείας, είτε μέσω συνεργάτη του– ο Δημήτρης Μελισσανίδης μέχρι να καταλήξει στον αντικαταστάτη των Παπαδημητρίου – Κονέ (που έκαναν αυτήν τη δουλειά στην ΑΕΚ).

Ο (παλιός) Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς ήταν η πρώτη επιλογή αλλά να μην προχωράει εξαρχής, αφού ο Σουηδός έχει φτιάξει τη ζωή του πλέον βασικά εκτός ποδοσφαίρου…

Ο Σέρβος ατζέντης, Μίλος Μάτιτς, (μόνιμος κάτοικος Αμβέρσας, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού επί Μπάγεβιτς) ήταν μία εναλλακτική.

Με τη “γνωριμία” τους να προέρχεται κυρίως από την υπόθεση Ιβάν Λέκο (του Κροάτη προπονητή, που στην τελική ευθεία “έχασε” το χρίσμα από τον Ματίας Αλμέιδα) αλλά εν τέλει να κρίνεται και να μετράει σε βάρος του πως δεν είχε την κατάλληλη εμπειρία / ήταν περισσότερο για… σκάουτ! Έτσι, το Σάββατο ο Μελισσανίδης ανακοίνωσε τον εκλεκτό του, που ήταν ο Ράντοσλαβ Κουχάρσκι.

Ο 41χρονος Πολωνός, πρώην αθλητικός διευθυντής της Λέγκια (κορυφαίο κλαμπ της χώρας), που είχε έρθει τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα και συμφώνησε  να παίρνει στους “κιτρινόμαυρους” 20.000 ευρώ τον μήνα συν συγκεκριμένα μπόνους (για να έχετε συγκριτικό μέτρο ο Παπαδημητριου έπαιρνε 10.000€ ενώ στο παρελθόν ο Mαϊστόροβιτς 15.000 και ο Ίλια Ίβιτς plus 20.000€).


Ο Κουχάρσκι ως στέλεχος είναι ένα δημιούργημα της Λέγκια. Πέρασε από όλες τις θέσεις του κλαμπ: προπονητής, Διευθυντής Ακαδημίας, σκάουτ, τσιφ σκάουτ, τεχνικός, αθλητικός διευθυντής…

Με την τελευταία του ιδιότητα κάθισε 4.5 σεζόν, “έφτιαξε” δύο ομάδες, έκανε 57 μεταγραφές, άλλαξε 6 προπονητές, πήρε 3 πρωταθλήματα, είχε αποκλεισμούς από μικρές ομάδες στα ευρωπαϊκά προκριματικά ενώ αποχώρησε έπειτα από λαϊκή απαίτηση (υπήρξε στο γήπεδο πανό των οπαδών που τον αποκαλούσαν “παράσιτο”) και με τη Λέγκια στον πάτο της βαθμολογίας.

Ο Κουχάρσκι δούλευε συνήθως με χαμηλό μπάτζετ αλλά κατάφερε να κάνει selling club την Λέγκια. Οι 7 από τις 10 πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του συλλόγου φέρουν τη δική του… υπογραφή. Πούλησε Σιμάνσκι, Μαγέφσκι, Κραπόβνικ (οι 3 πιο ακριβές) αντί 18 εκατομμυρίων σε Ντιναμό Μόσχας, Μονακό, και Μπράιτον αντίστοιχα αλλά και τον Καρλίτος (του Παναθηναϊκού) στην Αλ Γουάντα αντί 1.800.000 ευρώ.

Συνολικά, στη θητεία του Κουχάρσκι ως Α.Δ. η Λέγκια είχε έσοδα από πωλήσεις 36.000.000 ευρώ ενώ έξοδα για μεταγραφές 14.000.000! Πώς να μην τον… ερωτευτεί μετά ο Μελισσανίδης.


Είναι αλήθεια πως ο Κουχάρσκι είχε δουλέψει και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για περίπου 5 μήνες, ως… εξωτερικός σκάουτ! Τι σημαίνει αυτός; Τον έστελναν να “σκανάρει” παίκτες ή πρότεινε ο ίδιος παίκτες, που αγωνίζονταν στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία! Για το cv του μια χαρά πρεστίζ έδινε η συγκεκριμένη θέση, αλλά τίποτα περισσότερο.

Άλλωστε, στην διεθνή πιάτσα σκάουτς πρωτοακούστηκε δυνατά όταν ως σκάουτ της Λέγκια ανακάλυψε τον άγνωστο Σλοβάκο Ντούντα στην Κόζιτσε, με τον πολωνικό σύλλογο να τον πουλάει μετά κοντά στα 4.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ως σκάουτ, πάντως, δική του ανακάλυψη αποτέλεσε και ο Πρίγιοβιτς, όταν αγωνιζόταν στην άσημη τουρκική Μπολούσπορ. Η Λέγκια τον αγόρασε (καλοκαίρι του 2015) με 375.000€ και τον πούλησε 20 μήνες μετά 3.000.000€ στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη


Τι λέει η πιάτσα agents για τον Ράντοσλαβ Κουχάρσκι; Πως είναι “κλειστός” χαρακτήρας, που φτιάχνει το δικό του “προστατευόμενο” περιβάλλον, εμπιστεύεται συγκεκριμένα μανατζερικά γραφεία (δύο, τρία για την ακρίβεια), έχει πέρασμα στις αγορές της Αραβίας (ο Χουσεΐν είναι το “κλειδί” του εκεί).

Θεωρείται αντί–δημοσιογραφικός και “μυστικοπαθής”, πολύ φιλόδοξος, έχει τη δική του μεθοδολογία στη δουλειά του που τη… διαφημίζει / υποστηρίζει σε απόλυτο βαθμό ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξεις.

Ο Κουχάρσκι, τουλάχιστον στην Λέγκια γιατί από εκεί έχουμε δείγμα γραφής του, ήταν παρεμβατικός προς τους προπονητές, νεωτεριστής αλλά και ισχυρογνώμονας. Αυτό δικαιολογεί πώς μέσα σε 4 σεζόν έφτιαξε σχεδόν από την αρχή δύο διαφορετικά ρόστερ. Δεν σήκωνε τηλέφωνα… γενικά.

Παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πάρει, αλλά ξένους. Τον Λίντσεϊ Ρος του Άρη (μόλις το περασμένο καλοκαίρι), τον Αντρέ Μαρτίνς του Ολυμπιακού, τον Τόμας Πέκχαρτ της ΑΕΚ, τον Λουίς Ρότσα του Παναιτωλικού.

Ποτέ όμως, δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά / δεν κινήθηκε για την αγορά Έλληνα ποδοσφαιριστή. Παρότι πριν αποχωρήσει από την Λέγκια του είχαν προταθεί τόσο ο Σάλιακας του ΠΑΣ, όσο και ο Διούδης του Παναθηναϊκού…


Δεν ήταν τυχαίο (από πλευράς timing), λοιπόν, πως Παρασκευή ανακοινώθηκε η απόλυση του Γιάννη Παπαδημητρίου, ενός ακόμη στελέχους που αποδείχτηκε το… ετήσιο πείραμα – στοίχημα του Μελισσανίδη, ο οποίος είχε ακούσει / εμπιστευθεί τον φίλο του Χρήστο Πανόπουλο, να τον προτρέπει να πάρει (με “κλειστά μάτια”) στην ΑΕΚ, τον επί χρόνια sporting director της Ξάνθης.

Ο Μελισσανίδης που έφτασε –σύμφωνα με τον αστικό μύθο– αρχές Μαΐου να λέει στον Πανόπουλο… “και ο δικός σου αποδείχτηκε γατάκι” κι ενώ εμπιστεύτηκε τον Γιάννη Παπαδημητριου στην  πρόταση / προεργασία του νέου προπονητή της ΑΕΚ, τον “σούταρε” μόλις δύο ημέρες πριν από την άφιξη του Ματίας Αλμέιδα στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το αφεντικό “τελείωσε” τον Παπαδημητρίου πάνω εκεί που ο τελευταίος είχε αρχίσει να πιστεύει πως λόγω… Αλμέιδα θα μπορούσε και να διασωθεί.

Τελικά, για τη συγκλονιστική αποτυχία της ομάδας την σεζόν 2021 – 2022, την πλήρωσε αυτός και όχι ο Κονέ (που μένει / θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο) ή ο Γιάννης Παπαδόπουλος (συνεχίζει κανονικότατα παρότι “κόκκινο πανί” πλέον για τους οργανωμένους)…

Σημειολογικά, ο Γιάννης Παπαδημητρίου τις προηγούμενες ημέρες μπορεί να ήταν… εξαφανισμένος από τα Γραφεία της ΠΑΕ, όταν βρέθηκε εκεί ο Μελισσανίδης και συναντήθηκε με τον Κουχάρσκι (και όχι μόνο) αλλά ο λόγος ήταν πως νοσούσε (ξανά από τον κορωνοϊό!


Η “χημεία” και η συνεργασία Αλμέιδα – Κουχάρσκι, εν ολίγοις, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό της ΑΕΚ της νέας περιόδου και της… “Αγιάς Σοφιάς”. Κι αυτό αφού ο Αργεντινός κόουτς έχει ζητήσει μίνιμουμ 5 μεταγραφές ενδεκάδας και μάλιστα συγκεκριμένους στόχους (όπως, για παράδειγμα, ο Πινέδα και ο Χουάνγκ).

Ο Αλμέιδα έχει ζητήσει και την παραμονή του Κριχόβιακ στην ομάδα, χωρίς να… ξεφύγει τελείως το deal στο οικονομικό του σκέλος. Πλέον με τον συμπατριώτη του “Κριχό” και πρώην μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πολωνίας, τον Κουχάρσκι σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, αν μη τι άλλο η ΑΕΚ έχει περισσότερες ελπίδες.

Για τους γνώστες της πιάτσας πάντως, το “στοίχημα” του Ράντοσλαβ Κουχάρσκι είναι να δείξει ΑΜΕΣΑ (από αυτό το καλοκαίρι) στον Μελισσανίδη πως μπορεί να κάνει μία υπερήφανη πώληση, κάτι στο οποίο αποδείχτηκαν ανίκανοι οι προκάτοχοί του στην ΑΕΚ.  Άλλωστε, ο Πολωνός πλασαρίστηκε –παίρνοντας τη θέση– ως “μέτρ των πωλήσεων”.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Σιμάνσκι λοιπόν! Γιατί η στήλη έμαθε πως ο Κουχάρσκι φιλοδοξεί να πουλήσει τον συμπατριώτη του, Νταμιάν Σιμάνσκι, με ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα 4.5 με 5.000.000 ευρώ.

Θυμίζω πως ο 26χρονος διεθνής Πολωνός μέσος έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ ως το 2024, η αγορά του είχε στοιχίσει 1.3 εκατ. ενώ η σημερινή χρηματιστηριακή του αξία είναι 1.500.000 ευρώ.