Το Μεξικό και ο Καναδάς εξέφρασαν έντονη αντίδραση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το μέτρο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές, την οικονομική ανάπτυξη και την ισοτιμία του μεξικανικού πέσο.
Άμεση αντίδραση από την πρόεδρο του Μεξικού
Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, πρόεδρος του Μεξικού, αντέδρασε ανακοινώνοντας την εφαρμογή “δασμολογικών και μη μέτρων” για την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Με δεδομένο ότι 83% των μεξικανικών εξαγωγών κατευθύνονται στις ΗΠΑ –μεταξύ αυτών αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αγροτικά προϊόντα– το πλήγμα για την οικονομία της χώρας θα μπορούσε να είναι σημαντικό.
Οικονομική και διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών
Η εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζεται από μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα υπέρ του Μεξικού, γεγονός που οδήγησε τον Τραμπ να ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ “επιδοτούν το Μεξικό”. Ωστόσο, η πρόεδρος Σέινμπαουμ παρέμεινε επιφυλακτική, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα και τη χρονική στιγμή της εφαρμογής τους. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ξεκαθάρισε τη στάση του, μετά από συνομιλία με τη Μεξικανή πρόεδρο.
Πρόταση για διμερή συνεργασία
Παρά την ένταση, η Σέινμπαουμ πρότεινε τη δημιουργία μιας “ομάδας εργασίας” με τη συμμετοχή των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η μετανάστευση.
Η Συμφωνία USMCA και οι κατηγορίες του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η χαλαρή στάση του Μεξικού και του Καναδά σε αυτά τα ζητήματα αποτέλεσε βασικό λόγο για την επιβολή των νέων δασμών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ-Μεξικού (USMCA), η οποία υπεγράφη το 2020 με σκοπό τη διευκόλυνση του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών.
Ο Τραμπ προχώρησε ακόμη περισσότερο, κατηγορώντας τη μεξικανική κυβέρνηση ότι “συμμαχεί” με τα καρτέλ των ναρκωτικών, κατηγορία που η Σέινμπαουμ χαρακτήρισε ως “συκοφαντία”.
Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία για την οικονομία
Η απόφαση της Ουάσινγκτον χαρακτηρίστηκε ως “κατάφωρη παραβίαση” της USMCA από τον υπουργό Οικονομικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, ο οποίος επαίνεσε τη “ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα” της προέδρου.
Το Συνδικάτο Εργοδοτών Coparmex τόνισε ότι οι δασμοί 25% αποτελούν “άμεση απειλή για την ανταγωνιστικότητα της Βόρειας Αμερικής” και τη σταθερότητα της μεξικανικής οικονομίας. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ηλεκτρονικών και των αγροτικών προϊόντων θα δεχθούν ιδιαίτερο πλήγμα, ενδεχομένως οδηγώντας σε επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Οικονομικός αντίκτυπος και φόβοι για ύφεση
Η οικονομία του Μεξικού, η 12η μεγαλύτερη στον κόσμο, κατέγραψε αύξηση 1,3% το 2024, ωστόσο εμφάνισε σημάδια αδυναμίας στο τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε ύφεση.
Ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ. Το 2023, οι εξαγωγές του τομέα έφτασαν τα 36 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας 5% του ΑΕΠ και παρέχοντας ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Επιπτώσεις και στους Αμερικανούς καταναλωτές
Δεν θα πληγεί μόνο το Μεξικό, αλλά και οι Αμερικανοί καταναλωτές. Οι νέοι δασμοί θα οδηγήσουν σε “υψηλότερες τιμές, μειωμένη διαθεσιμότητα προϊόντων και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού”, σύμφωνα με την μεξικανική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY, Γκρέγκορι Ντάκο, προειδοποίησε ότι οι νέες πολιτικές θα προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Προβλέψεις για το μέλλον του εμπορίου
Η Capital Economics εκτιμά ότι το κόστος των ανταλλακτικών αυτοκινήτων θα αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που θα επηρεάσει το πορτοφόλι των Αμερικανών πολιτών. Ωστόσο, η υποτίμηση του πέσο μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μεξικανικών προϊόντων, σύμφωνα με τον Ραμσέ Γκουτιέρες της Franklin Templeton.
Παρόλα αυτά, αυτή η υποτίμηση θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ακριβότερα προϊόντα στο εσωτερικό της χώρας, επιβαρύνοντας την καταναλωτική δύναμη των πολιτών.
Με δεδομένο ότι 25% των ανταλλακτικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ προέρχονται από το Μεξικό, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο πρώην Μεξικανός διαπραγματευτής της USMCA, Κένεθ Σμιθ Ράμος, σημείωσε ότι οι δασμοί αποτελούν “εργαλείο πίεσης” του Τραμπ για να επιτύχει πολιτικούς στόχους, κυρίως στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι “πέτυχε όσα ήθελε” στο μεταναστευτικό, απειλώντας τότε τον Μεξικανό πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ με αντίστοιχα εμπορικά μέτρα.
Η σύγκρουση αυτή δείχνει πως η οικονομία και η πολιτική παραμένουν στενά συνδεδεμένες στις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού, με αβέβαιες συνέπειες για το μέλλον.
Διαβάστε ακόμη:
- World Sports Photography Awards: Σερφ στον αέρα και συρτάκι στον στίβο
- Συντριβή αεροσκάφους στη Φιλαδέλφεια: Βίντεο από τη στιγμή της πτώσης
- Διορθωτικές αλλαγές: Οι τρεις «σίγουροι» υπουργοί για έξοδο από την κυβέρνηση
- Το Βατερλό της κυβέρνησης με την ήττα του Σπύρου Καπράλου από τον Ισίδωρο Κούβελο