Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία και υπονόμευση όλων των προσπαθειών που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωσε πως το Κυπριακό είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Τουρκίας και ισχυρίστηκε πως «η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης».

Επίσης είπε ότι «η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια (άνοιγμα της περίκλειστης πόλης) είναι πλήρως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη».

Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε «εποικοδομητικές και δημιουργικές ιδέες, καλή προσπάθεια, αλλά η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης».

Βαρώσια

«Αυτή η νοοτροπία, που κατέστρεψε το κράτος εταιρικής σχέσης το 1963, απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004. Το 2017  εγκατέλειψε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά. Πέρυσι, είδαμε την ίδια ανειλικρινή στάση από αυτούς στη Γενεύη. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το μοντέλο ομοσπονδίας από την αρχή. Τώρα, όταν είπαμε “η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει πλέον” άρχισαν να αγκαλιάζουν αυτό το μοντέλο» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι  «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι οι ισότιμοι και κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Αυτό το έχει δείξει μέχρι τώρα στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή η αποφασιστικότητα ισχύει ακόμη σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, είναι θέμα του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται, ο Τσαβούσογλου είπε ότι περίπου 30 Τούρκοι πολίτες παραμένουν ακόμη στην πολιορκημένη Μαριούπολη, το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου είπε ότι 87 τούρκοι πολίτες παραμένουν στην Ουκρανία με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε περίπου 190 ανθρώπους περιλαμβανομένων όσων τους συνοδεύουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μαριούπολη έπειτα από πάνω από ένα μήνα ανελέητων ρωσικών βομβαρδισμών.