Οι εταιρείες τεχνολογίας γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η τεχνολογία επέτρεψε σε ανθρώπους και εταιρείες να λειτουργούν χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, έστω και εν μέσω περιορισμών. Επίσης, έχουν ανταμειφθεί δεόντως από τους επενδυτές στα χρηματιστήρια, καθώς πέρυσι «έκλεισαν» στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών. Ωστόσο, μάλλον υπήρξε κάποια υπερεκτίμηση της δύναμής τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ProfitLevel.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες του 2021, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές επρόκειτο να επωφεληθούν από τον κλάδο της τεχνολογίας. Πράγματι, οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες επενδύσεων του νέου έτους το απέδειξαν αυτό, με τον τομέα της τεχνολογίας να «χτυπάει» κόκκινο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Από τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας της BCM (Begin Capital Markets), η αξία μόνο μίας αυξήθηκε, αυτή της Medtronic από την Ιρλανδία. Τον Μάρτιο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, ενώ στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την BCM Begin Capital Markets, η μεγαλύτερης αξίας ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας ήταν η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP.

Η SAP έχει χάσει περισσότερο από το 18% της αγοραίας της αξίας από την αρχή του έτους, ενώ η Medtronic έχει προσθέσει 8,6%. Ενώ η κεφαλαιοποίηση της SAP ήταν πάνω από 152 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα είναι λίγο πάνω από 125 δισεκατομμύρια. Αντίθετα, η Medtronic πέτυχε αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας από 123,1 σε 133,7 δισ. ευρώ. *

Νικητές και χαμένοι μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας (ανάπτυξη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς από τις αρχές του 2022, σε %)

Εταιρεία Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα (σε %)
Medtronic Plc. 8,6
ABB Group -3,5
Avast Plc. -6,0
Siemens AG -11,2
Nokia -11,9
Dassault Systemes -13,6
Ericsson -14,4
SAP SE -18,1
BioNTech -30,8
Spotify Technology SA -36,6

*Πηγή: BCM Begin Capital Markets με βάση στοιχεία από μεμονωμένα χρηματιστήρια

Άλλες εταιρείες όπως η Siemens, η Spotify και η BioNTech σημειώνουν επίσης πτώση. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη είναι η πτώση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους. Μόνο το Spotify τα πήγε χειρότερα, χάνοντας 36,6%. Από την άλλη, μεταξύ αυτών που έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες είναι ο όμιλος ηλεκτρολογικής μηχανικής ABB (-3,5%) και η εταιρεία λογισμικού Avast (-6%). *

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας στο πλαίσιο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το σίγουρο είναι ότι μια μέρα ο πόλεμος θα τελειώσει. Και όταν τελειώσει, δεν θα είναι μόνο η Ευρώπη που θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση αυτής της χώρας. Και αυτή θα είναι μια τεράστια ευκαιρία για εταιρείες που επιδεικνύουν την ικανότητά τους να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας θα είναι αναμφίβολα μεταξύ αυτών [1].

Κεφαλαιοποίηση επιλεγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας

Εταιρεία Κεφαλαιοποίηση σε δισεκατομμύρια ευρώ όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022
Medtronic Plc. 133,69
SAP SE 125,04
Siemens AG 114,95
ABB Group 67,00
Dassault Systemes 60,16
BioNTech 38,27
Ericsson 27,81
Nokia 27,65
Spotify Technology SA 25,16
Avast Plc. 7,05

 Πηγή: BCM Begin Capital Markets με βάση στοιχεία από μεμονωμένα χρηματιστήρια