search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέτρα στήριξης: To food pass στο τραπέζι των παροχών

Εάν υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να είναι μέτρα που θα καταλήγουν άμεσα στην τσέπη του πολίτη

Μέτρα στήριξης: To food pass στο τραπέζι των παροχών

Τρόφιμα και καύσιμα είναι τα δύο θέματα που δοκιμάζουν πλέον τα νοικοκυριά.

Ο πληθωρισμός μπορεί να έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, παρόλα αυτά οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη, με νέες ανατιμήσεις να είναι προ των πυλών και με το καλάθι του νοικοκυριού να μην έχει τύχει τόσο ένθερμης υποδοχής.

Ο πληθωρισμός έχει φθάσει για τα καλά και στο πιάτο μας, γεγονός που προκαλεί «δυσανεξία» στους περισσότερους καταναλωτές κάτι που «υπολογίζουν» πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα για τα νοικοκυριά είναι οι τιμές των καυσίμων.

Μπορεί οι τιμές να έχουν δείξει μια ήπια φθίνουσα πορεία το τελευταίο διάστημα, παρόλα αυτά υπάρχει έντονη αβεβαιότητα.

Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο κύκλο παροχών, καθώς υπάρχουν περιθώρια, σύμφωνα και με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον προϋπολογισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, χθες είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξη του πως εάν υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να είναι μέτρα που θα καταλήγουν άμεσα στην τσέπη του πολίτη, ενώ ως πεδία όπου θα μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση έθεσε πρώτον τις υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και δεύτερον τις τιμές των καυσίμων.

Με αυτά τα δεδομένα και με το γεγονός πως η γραμμή του Eurogroup είναι ότι από 1η Δεκεμβρίου τα όποια μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι στοχευμένα, δηλαδή να αφορούν μόνο ευάλωτους πολίτες και να μην είναι οριζόντια, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν την άμεση επιδότηση των ευάλωτων πολιτών και νοικοκυριών.

Έχει ξανανοίξει δηλαδή η συζήτηση για μια νέα επιταγή ακρίβειας, που θα είναι προσανατολισμένη για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Δηλαδή ίσως ένα food pass στα πρότυπα του fuel pass, βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Υπάρχει όμως και η σκέψη να χορηγηθεί μια επιπλέον επιταγή ακρίβειας όπως αυτή που πρόκειται να δοθεί τον Δεκέμβριο.

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να διατεθεί, σε περίπου 2,3 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ευάλωτα νοικοκυριά η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ.

Στο τραπέζι βέβαια εάν υπάρξει υπέρμετρη αύξηση των καυσίμων υπάρχει και η λύση των fuel pass3 που εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ξανά.

Διαβάστε ακόμη: