Τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού επιδότησης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεν υπάρχει πλέον καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης να αυξηθεί το ποσοστό από το 50% στο 75% (ήτοι από τα περίπου 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα) «σκόνταψαν» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων.

Όσο για το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2022 αλλά και την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων.
Η απόφαση, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι να μην υπάρξουν παρεμβάσεις που προκαλούν δημοσιονομικό κόστος, αν δεν έχει διασφαλιστεί ότι αυτές δεν θα προκαλέσουν διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος και κατά συνέπεια αύξηση του δημοσίου χρέους.

Για να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να προκύψουν σαφή δείγματα μεγαλύτερης του αναμενομένου ανάπτυξης μέσα στο 2022 αλλά και αύξησης των εσόδων πέραν των αρχικών προβλέψεων.

Ήδη, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ που δεν είχαν προβλεφθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, με τα 350 εκατ. ευρώ να αφορούν στον ΕΝΦΙΑ (σ.σ για την ακρίβεια 280 εκατ. ευρώ καθώς τα 70 εκατ. ευρώ είχαν προϋπολογιστεί) ενώ έχει ανακοινωθεί και ένα πακέτο στήριξης κόστους περίπου 170 εκατ. ευρώ για τους αγρότες.

Ήδη, υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με το κατά πόσο οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα φτάσουν για να χρηματοδοτηθούν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αν δεν φτάσουν, θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν πόροι του προϋπολογισμού και αυτό σημαίνει ανάγκη για δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την επιβάρυνση της ρήτρας αναπροσαρμογής χωρίς να υπάρχει η «ασπίδα» της επιδότησης από τα πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Αφού εξασφαλιστεί η συνέχιση της επιδότησης για την ενέργεια, θα διερευνηθεί και το κατά πόσο θα υπάρξουν πόροι για πρόσθετες παροχές. Ποιες θα είναι αυτές; Ο υπουργός οικονομικών είναι σαφής: στοχευμένα μέτρα με έμφαση στην στήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και με πλήρως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους.