Σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για την οπαδική βία και συγκεκριμένα για την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Αρχικά, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα, ιδεολογικό πρόσημο, στη βάση αυτών των αρχών πήγαμε ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή και το ευχάριστο και το θετικό ήταν πως όλες οι πλευρές ήταν απέναντι σε αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε πράξη. Να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία», τόνισε αρχικά ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων μέτρων, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού είπε: «13 Φεβρουαρίου ανοίγοντας τα γήπεδα, θα υπάρχει ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα διαρκής επιτροπή αντιμετώπισης βίας η οποία θα επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν το κλείσιμο γηπέδων για τους φιλάθλους. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός, επικίνδυνο αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας η συγκεκριμένη ομάδα. Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου και τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA».

«Εάν δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνουν χωρίς φιλάθλους διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη, του φιλάθλου και των αθλητών», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε: «Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία επισκέφτηκαν όλα τα γήπεδα και έγινε κοινή συζήτηση για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες».

«Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό. Είμαστε όλοι απέναντι στη βία», υπογράμμισε.

«Από τις 9 Απριλίου έρχεται και η τρίτη μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία. Δηλαδή θα μπαίνει στο γήπεδο μόνο όποιος έχει ταυτοποιηθεί με όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού.

Πώς θα γίνει η ταυτοπροσωπία μέσω wallet 

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε όλη τη διαδικασία για την ταυτοπροσωπία: «Ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας δεν μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, με το να είναι η αστυνομία στις θύρες των γηπέδων κάθε Κυριακή γιατί αυτό θέλει εκατοντάδες αστυνομικούς. Δεν είναι δουλειά της αστυνομία. Η λύση έρχεται με την τεχνολογία και έχει να κάνει με το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο. Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι απλή. Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται να γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Από κει και πέρα με τον αριθμό ερχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μια εφαρμογή η οποία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους Έλληνες και στην οποία θα μπορέσουμε να εισάγουμε εκεί το εισιτήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή και ήδη σήμερα 4 εκατ. Έλληνες έχουν εγγραφεί.

Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής για τους Έλληνες πολίτες και τους μη Έλληνες. Η πρώτη είναι να συνδεθούμε με κωδικούς taxis. Αφού αγοράσουμε το εισιτήριό μας το περνάμε στο wallet με απλές κινήσεις.

Για τα παιδιά η διαδικασία είναι παρόμοια και υπάρχει ειδική κατηγορία, καθώς το wallet δείχνει τα τέκνα.

Σε περίπτωση αλλοδαπών που δεν είναι στο μητρώο γίνεται χρήση του διαβατηρίου στο wallet».

Black list και εισιτήρια διαρκείας

Επιπλέον, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως θα υπάρχει και «Black List» των ανθρώπων που δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα.

«Όταν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει το εισιτήριο, το σύστημα θα τον πετάει έξω», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Για το τι θα γίνει τα εισιτήρια διαρκείας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως αυτό «είναι κάτι που συζητάμε με την Super League. Τεχνικά μπορούμε να βάλουμε τα διαρκείας και να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο, εάν αυτό συμφωνηθεί. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κλείσουμε τις μέρες αυτές».

Διαβάστε ακόμη: