Στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της ιστορίας της Metlen Ltd, ο Μικρομέτοχος στέκεται, για άλλη μια φορά, αρωγός και καθοδηγητής στον μικρό και θεσμικό επενδυτή. Κύριο μέλημά μας, όπως πάντοτε, είναι η υπεύθυνη, πλήρης και κατανοητή ενημέρωση για κάθε βήμα της εισηγμένης που αφορά άμεσα τη μετοχική της βάση.
Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο – με τη δημιουργία της Metlen PLC και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο στρατηγικό άλμα, που δικαιολογημένα γεννά ερωτήματα και προβληματισμούς. Ο Μικρομέτοχος, με σταθερότητα και αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνει να εξηγήσει, να αναλύσει, να αποσαφηνίσει – χωρίς υπερβολές, χωρίς τεχνικές παγίδες, αλλά με γλώσσα καθαρή και προθέσεις ειλικρινείς.
Δεν υπάρχει “μικρός” ή “μεγάλος” μέτοχος στις εξελίξεις αυτού του βεληνεκούς. Υπάρχει μόνο σωστά ενημερωμένος επενδυτής, ο οποίος γνωρίζει τι σημαίνει η επιλογή CREST ή CSD, τι σημαίνει relisting αντί IPO, πώς φορολογείται ένα μέρισμα στην Ελλάδα και τι αλλάζει με την αγγλική PLC. Και σε αυτόν τον δρόμο της ενημέρωσης, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.
Η στροφή της Metlen προς τα διεθνή χρηματιστηριακά σαλόνια είναι ένδειξη ωριμότητας, δύναμης και φιλοδοξίας. Εμείς, στον Μικρομέτοχο, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε πως κάθε επενδυτής, ανεξαρτήτως κεφαλαίου, θα έχει τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να μεταβεί με ασφάλεια, ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στο νέο αυτό περιβάλλον.
Γιατί το καθήκον μας δεν είναι να γράφουμε απλώς τις ειδήσεις, αλλά να στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που τις ζουν.
Τι ακριβώς κάνει η Metlen και τι είναι η δημόσια προσφορά που διαφημίζει;
Η Metlen είναι μια ελληνική εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, φτάνοντας πλέον να δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες. Είναι πλέον μια πολυεθνική με κεφαλαιοποίηση περίπου στα 6,5 δις.
Μάλιστα στον 25άρη είναι 7η, μετά τις ελληνικές τράπεζες, την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ, που την κάνει την μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση αμιγώς ελληνική εταιρεία.
Πλέον όμως, το μέγεθός της την ωθεί στην απόφαση να ψάξει αγορές κεφαλαίου με μεγαλύτερο βάθος, μιας και δεν την χωρά η χώρα μας. Επέλεξε λοιπόν το LSE, τη Μέκκα των επενδυτών, οι οποίοι είναι πιο sophisticated επενδυτές, όπου μπορούν να κατανοήσουν το business story της εταιρείας, το οποίο ήδη εξήγησε τον Απρίλιο στο Capital Markets Day και έγινε πολύ θετικά δεκτό στο Λονδίνο.
Μάλιστα, έχει βάλει στόχο να μπει στον δείκτη FTSE100, όπου επιδιώκει να την τοποθετήσουν μετά την σχετική αξιολόγηση και δεν τη βάζει απλώς στα screens κάθε επενδυτή σε όλο τον κόσμο, αλλά στους κορυφαίους 100. Αν πάντως έμπαινε σήμερα στο δείκτη, θα ήταν ήδη κάπου στη θέση 70-75 σε κεφαλαιοποίηση και κάπου στη θέση 50 σε σχέση με τη ρευστότητα.
Για να το κάνει όμως αυτό, έπρεπε να δημιουργήσει μια εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, ώστε εκείνη να μπει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, είναι η Metlen PLC. Η Metlen PLC λοιπόν ζητά από τους μετόχους της Metlen AE που έχει έδρα στην Ελλάδα και είναι η εισηγμένη στο ΧΑΑ να ανταλλάξουν τις μετοχές τους, μία μετοχή ΑΕ για μία μετοχή PLC
Ποια εταιρία μπαίνει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου;
Η Metlen PLC μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Όσοι είστε μέτοχοι στην Metlen ΑΕ, θα ανταλλάξετε τις μετοχές με αυτές της Metlen PLC και έτσι η εταιρεία πλέον θα έχει πρωτογενή αγορά το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η δευτερογενής της θα είναι στην Αθήνα. Θα διαπραγματεύεται λοιπόν και στα δύο χρηματιστήρια.
Ποια η διαφορά ΑΕ με PLC;
Η Metlen ΑΕ είναι η εταιρεία που ξέρουμε μέχρι σήμερα και θα παραμείνει να κάνει όλη τη δουλειά, όπως την ξέραμε, με την ίδια διοίκηση. Η PLC είναι η εταιρεία που δημιουργήθηκε με έδρα την Αγγλία και αυτή τη στιγμή έχει μόνο μέτοχο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Όταν γίνει η ανταλλαγή των μετοχών, οι μέτοχοι που σήμερα είναι μέτοχοι της ΑΕ και θα δεχτούν την ανταλλαγή, θα είναι πλέον μέτοχοι της PLC, που θα κάνει όπως αναφέραμε την διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η ΑΕ θα γίνει 100% θυγατρική της PLC, η οποία θα έχει αντίστοιχα την ίδια διοίκηση.
Τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την ΑΕ;
Τίποτα απολύτως, απλώς θα είναι θυγατρική της PLC. Η ΑΕ θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά, με την ίδια διοίκηση και δομή, με έδρα την Ελλάδα και ούσα φορολογικός κάτοικος στην Ελλάδα. Δηλαδή τους φόρους της θα συνεχίσει να τους πληρώνει στην Ελλάδα.
Ποια θα είναι η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής την επόμενη μέρα;
Η τιμή που είχε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης η ΑΕ θα είναι η τιμή που θα ανοίξει η μετοχή της PLC, απλώς σε νέο περιβάλλον, στο LSE, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η εταιρεία κάνει relisting, δεν κάνει IPO και αύξηση κεφαλαίου, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι. Πρόβλεψή μας βέβαια ότι στο νέο περιβάλλον η τιμή θα διαγράψει την πορεία που έχουν εκτιμήσει η αναλυτές, ενώ όπως σημείωσε η JP Morgan στη δική της ανάλυση, με το καλημέρα η εταιρεία θα έχει σημαντικές εισροές, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να μπουν άμεσα passive funds που πλέον θα τους το επιτρέπει το καταστατικό τους να μπουν μιας και πλέον η Metlen θα διαπραγματεύεται σε αναπτυγμένη και όχι αναπτυσσόμενη αγορά.
Η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε δυο αγορές. Θα υπάρχει διαφορά μεταξύ των δυο χρηματιστήριων;
Η κύρια αγορά (LSE) συνήθως συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών και τη μεγαλύτερη ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες θα γίνονται εκεί, και πιθανώς με μικρότερα spreads. Η τιμή της μετοχής μπορεί να διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των δύο αγορών λόγω διαφοράς στη ζήτηση, στη ρευστότητα ή και στις ώρες λειτουργίας.
Ωστόσο, οι αγορές συνήθως ευθυγραμμίζονται μέσω arbitrage. Η ύπαρξη δύο αγορών δεν σημαίνει ότι η μετοχή έχει διαφορετική αξία, αλλά μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στην τιμή, στη ρευστότητα και στο επενδυτικό κοινό. Η κύρια αγορά (LSE) παραμένει το σημείο αναφοράς για την αποτίμηση και τη συμμόρφωση.
Τι συνέπεια έχει για τους μικρομετόχους το νέο χρηματιστήριο αν ανταλλάξουν τις μετοχές τους;
Καμία. Θα συνεχίσετε να μιλάτε με το χρηματιστή σας και να του δίνετε τις εντολές που επιθυμείτε. Η φορολόγησή σας θα συνεχίσει να γίνεται στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσετε την πορεία της μετοχής στα νέα σαλόνια.
Εγώ που είμαι επενδυτής μικρομέτοχος και θα ανταλλάξω τις μετοχές μου από ποια εταιρία θα τις διαπραγματεύομαι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου; Από εταιρεία αγγλική ή από την ίδια την δική μου και τι θα μου στοιχίσει;
Οι νέες μετοχές της Metlen PLC θα εισαχθούν στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), ενώ παράλληλα, θα γίνεται διαπραγμάτευση στη δευτερογενή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην Ελλάδα.
Η ανταλλαγή είναι προαιρετική και χωρίς άμεσο κόστος για τον μικρομέτοχο, καθώς:
- Δεν υπάρχει κάποια χρέωση για τη διαδικασία ανταλλαγής.
- Η φορολογική κατοικία της νέας εταιρείας παραμένει στην Ελλάδα, γεγονός που δεν επιφέρει αλλαγές ή επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους Έλληνες μετόχους, πέρα από αυτές που ήδη προβλέπει ο νόμος και σας είναι γνωστές.
Ποια η διαφορά μεταξύ ΙΡΟ και του relisting που κάνουμε μέσω του share exchange offer;
IPO (Initial Public Offering)
- Τι είναι: Δημόσια προσφορά νέων μετοχών για άντληση κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό.
- Δημιουργία νέων μετοχών: Ναι. Η εταιρεία εκδίδει νέες μετοχές και αντλεί κεφάλαια.
- Υποχρεωτική ανάμειξη αναδόχων (underwriters): Ναι. Οι ανάδοχοι καθορίζουν την τιμή, διαχειρίζονται τη ζήτηση και εγγυώνται την πώληση.
- Παράδειγμα: Μια εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη και θέλει να εισέλθει στο χρηματιστήριο για πρώτη φορά.
Relisting μέσω Share Exchange Offer
- Τι είναι: Επαναεισαγωγή μετοχών σε νέα αγορά (στην περίπτωσή μας στο LSE) μέσω ανταλλαγής υφιστάμενων μετοχών με νέες μετοχές άλλης νομικής οντότητας, με σκοπό τη μεταφορά της κύριας διαπραγμάτευσης σε διεθνή αγορά (π.χ. Λονδίνο), διεύρυνση επενδυτικής βάσης, ενίσχυση προφίλ.
- Δημιουργία νέων μετοχών: Όχι απαραίτητα. Οι μετοχές ανταλλάσσονται 1:1 με βάση την προσφορά.
- Υποχρεωτική ανάμειξη αναδόχων: Όχι με τον ίδιο τρόπο όπως στο IPO. Η διαδικασία είναι περισσότερο νομική και τεχνική.
- Παράδειγμα: Η Metlen PLC προσφέρει στους μετόχους της Metlen S.A. να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με νέες μετοχές της PLC, οι οποίες θα διαπραγματεύονται στο LSE (primary) και στο ΧΑΑ (secondary)
Το Share Exchange Offer είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε “Eligible Holders”, (Επιλέξιμοι Μέτοχοι) δηλαδή σε εκείνους τους μετόχους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών. Η μεταφορά ρευστότητας από το ΧΑΑ προς το LSE είναι στρατηγικός στόχος, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της εταιρείας.
Επειδή είμαι στη degiro μου λεει να τις ανταλλάξω είτε στο σύστημα Crest είτε στο CSD που δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά και το όφελος στη κάθε περίπτωση. Τι να επιλέξω δηλαδή , Crest ή CSD για να παραμείνω μέτοχος με την μορφή της Metlen PLC?
- Αν επιλέξεις CREST:
- Οι μετοχές σου θα είναι καταχωρημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Θα μπορείς να τις διαπραγματεύεσαι κυρίως στο LSE (London Stock Exchange).
- Είναι η προτιμώμενη επιλογή για χρήστες πλατφορμών όπως η DeGiro, που λειτουργούν μέσω διεθνών θεματοφυλάκων.
- Η διανομή μερισμάτων και άλλες εταιρικές ενέργειες θα γίνονται μέσω CREST.
- Αν επιλέξεις CSD (ΕΛΚΑΤ):
- Οι μετοχές σου θα παραμείνουν στο ελληνικό σύστημα.
- Θα μπορείς να τις διαπραγματεύεσαι στο ΧΑΑ (Χρηματιστήριο Αθηνών).
- Είναι κατάλληλο αν έχεις ελληνικό χαρτοφυλάκιο ή θέλεις να παραμείνεις σε ελληνικό θεματοφύλακα.
Η DeGiro δεν υποστηρίζει το ελληνικό CSD (ΕΛΚΑΤ), επομένως αναγκαστικά CREST.
Τι να κάνεις τώρα:
- Επίλεξε CREST στην πλατφόρμα της DeGiro ή μέσω της φόρμας συμμετοχής στο Share Exchange Offer.
- Επιβεβαίωσε με τη DeGiro ότι θα υποβάλουν την εντολή σου σωστά.
- Κράτησε αντίγραφο της εντολής σου για λόγους τεκμηρίωσης.
Είμαι κι εγώ ένας μικρομέτοχος με περιορισμένες γνώσεις πάνω σε καινούργια θέματα όπως η εισαγωγή της ΜΕΤΛΕΝ στo Λονδίνο και θέλω να ξέρω τελικά αν είναι καλύτερο το ΧΑΑ για εμάς τους μικρούς (600-700 Μυτιλ) με ελάχιστες αγοραπωλησίες το χρόνο στην μετοχή. Η Χρηματιστηριακή με ενημέρωσε – παρότρυνε (άτυπα) ότι είναι πιο απλό, για το μέγεθός μου, το ΧΑΑ.
Αν κάνεις λίγες συναλλαγές (όπως ανέφερες), δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος να μεταφέρεις τις μετοχές σου στο Λονδίνο. Η παραμονή στο ΧΑΑ σου επιτρέπει να συνεχίσεις όπως πριν, χωρίς να αλλάξεις θεματοφύλακα ή να μπεις σε πιο σύνθετες διαδικασίες.
Η χρηματιστηριακή σου έχει δίκιο να σου προτείνει άτυπα το ΧΑΑ, καθώς είναι πιο απλό για μικρομετόχους και δεν απαιτεί τεχνικές ενέργειες όπως η δημιουργία λογαριασμού CREST.
Για μικρομέτοχο με 600–700 μετοχές και περιορισμένες αγοραπωλησίες, το ΧΑΑ μέσω ΕΛΚΑΤ είναι η πιο απλή και ασφαλής επιλογή. Θα συνεχίσεις να είσαι μέτοχος της Metlen PLC, απλώς οι μετοχές σου θα διαπραγματεύονται στη δευτερεύουσα αγορά (ΧΑΑ), ενώ η κύρια αγορά θα είναι το Λονδίνο.
Επικοινώνησα κι εγώ τόσο με τη χρηματιστηριακή. Μου έχουν δώσει την εντύπωση ότι πιάστηκαν στον ύπνο και δεν προλαβαίνουν να το χειριστούν όλο αυτό. Προτείνουν παραμονή Ελλάδα και οι δύο, με την λογική ότι θα είναι το ίδιο (ίδιο νόμισμα, ίδιες ώρες διαπραγμάτευσης και λιγότερες χρεώσεις).
- Οι περισσότερες ελληνικές χρηματιστηριακές προσαρμόστηκαν σε δεύτερη, επειδή δεν έχουν την τεχνική υποδομή για να υποστηρίξουν άμεσα τη συναλλαγή. Μαθαίνουμε όμως ότι πλέον έχουν καταφέρει να λύσουν τα προβλήματά τους.
- Η παραμονή στο ελληνικό σύστημα (ΧΑΑ μέσω ΕΛΚΑΤ) είναι πιο απλή και ασφαλής λύση για μικρομετόχους.
- Η λογική τους βασίζεται σε ίδιο νόμισμα (ευρώ), ίδιες ώρες διαπραγμάτευσης, χαμηλότερες ή μηδενικές χρεώσεις για διατήρηση και διακανονισμό, ευκολότερη πρόσβαση σε μελλοντικές εταιρικές πράξεις (π.χ. μερίσματα, Γενικές Συνελεύσεις).
Τι σημαίνει αυτό για εσένα: Αν κάνεις ελάχιστες αγοραπωλησίες, δεν έχεις λογαριασμό σε διεθνή θεματοφύλακα (όπως DeGiro ή Interactive Brokers), και θέλεις να αποφύγεις τεχνικές ή φορολογικές περιπλοκές, τότε η παραμονή στο ΧΑΑ μέσω ΕΛΚΑΤ είναι η πιο απλή και πρακτική επιλογή.
Θα συνεχίσεις να είσαι μέτοχος της Metlen PLC, απλώς οι μετοχές σου θα διαπραγματεύονται στη δευτερεύουσα αγορά (ΧΑΑ), ενώ η κύρια αγορά θα είναι το Λονδίνο. Δεν χάνεις δικαιώματα, ούτε μειώνεται η αξία της συμμετοχής σου.
Όταν έθιξα το ζήτημα κάποιου με μεγάλο χαρτοφυλάκιο να πουλήσει και πως δουλεύει το σενάριο του arbitrage ήθελε να με παραπέμψει στον υπεύθυνο του τμήματος.
Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή: η διαδικασία είναι νέα, σύνθετη και αρκετές χρηματιστηριακές δεν είχαν πλήρως προσαρμοστεί ή δεν έχουν σαφείς απαντήσεις για πιο τεχνικά ζητήματα όπως το arbitrage ή η ρευστότητα μεταξύ των δύο αγορών.
Το arbitrage είναι η πρακτική αγοράς και πώλησης της ίδιας μετοχής σε δύο διαφορετικές αγορές (στην περίπτωσή μας LSE και ΧΑΑ) για να εκμεταλλευτεί κάποιος μικρές διαφορές στην τιμή. Αυτό γίνεται κυρίως από θεσμικούς επενδυτές ή ειδικούς διαπραγματευτές (market makers) που έχουν πρόσβαση και στις δύο αγορές και μπορούν να κινηθούν γρήγορα.
Γιατί δεν αφορά άμεσα μικρομετόχους;
- Οι διαφορές τιμής είναι συνήθως πολύ μικρές και διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα.
- Απαιτείται πρόσβαση σε real-time τιμές και ταχύτατη εκτέλεση εντολών.
- Οι μικροεπενδυτές δεν έχουν συνήθως τα εργαλεία ή την ταχύτητα για να επωφεληθούν από τέτοιες ευκαιρίες.
- Οι χρεώσεις και οι διαφορές συναλλάγματος (αν υπάρχει) μπορούν να εξανεμίσουν το όποιο κέρδος.
Τι σημαίνει αυτό για εσένα που είσαι μικρομέτοχος;
Αν κάποιος μεγάλος μέτοχος θέλει να πουλήσει, πιθανόν να το κάνει στο LSE, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα. Όμως, για μικρομετόχους όπως εσύ, που δεν κάνουν συχνές συναλλαγές και δεν κυνηγούν διαφορές τιμών, το arbitrage δεν είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί. Η παραμονή στο ΧΑΑ παραμένει η πιο απλή, σταθερή και λειτουργική επιλογή, χωρίς να χάνεις την ιδιότητα του μετόχου της Metlen PLC.
Οι χρηματιστηριακές δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη γενικότερα για μια απόκλιση 1%-2% είτε σε τιμές είτε σε κόστος χαρτοφυλακίου. Και σου λένε μείνε Ελλάδα και μετά βλέπουμε, να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Το προτείνουν επειδή είναι η καλύτερη στρατηγική, αλλά κι επειδή είναι η πιο ασφαλής – λιγότερη πολυπλοκότητα, λιγότερες ευθύνες, και μικρότερος κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα σε αποκλίσεις τιμών ή τεχνικά ζητήματα.
Τι σημαίνει αυτό για εσένα ως μικρομέτοχο:
- Η επιλογή του ΧΑΑ είναι λειτουργική και ασφαλής, ειδικά αν δεν έχεις διεθνή θεματοφύλακα ή δεν σκοπεύεις να κάνεις συχνές συναλλαγές.
- Δεν υπάρχει τεχνική μεταφορά μετοχών από το ΧΑΑ στο LSE—μόνο πώληση και επαναγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ρίσκο.
- Η χρηματιστηριακή σου θέλει να έχετε το κεφάλι σας όλοι ήσυχο, και γι’ αυτό προτείνει την απλή λύση, χωρίς πιθανές αποκλίσεις 1–2% σε τιμή ή κόστος χαρτοφυλακίου.
Κάποιοι αναγνώστες είχαν απορίες σχετικά με τη φορολόγηση των μερισμάτων μετά την εισαγωγή στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ως γνωστόν τα μερίσματα φορολογούνται με 5%. Στο Λονδίνο η φορολογία φτάνει το 30%. Αυτά όμως ισχύουν για όσους φορολογούνται στο Η.Β. Οι ξένοι επενδυτές υπογράφουν μια δήλωση και εισπράττουν αφορολόγητο το μέρισμα το οποίο στη συνέχεια πρέπει να δηλώσουν για να φορολογηθεί στην Ελλάδα με 5%.
Τι ισχύει για τους μετόχους που φορολογούνται στην Ελλάδα:
- Η φορολόγηση των μερισμάτων παραμένει στο 5%, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία (άρθρο 64 του Ν. 4172/2013) για φυσικά πρόσωπα φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.
- Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι μετοχές διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ ή στο LSE.
Τι ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο:
- Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβάλλει παρακράτηση φόρου (withholding tax) στα μερίσματα για ξένους επενδυτές, εκτός αν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως REITs (Real Estate Investment Trusts).
- Επομένως, οι Έλληνες μέτοχοι δεν θα φορολογηθούν στο Η.Β., αρκεί να υποβάλουν τη σχετική δήλωση μη φορολογικής κατοικίας (Non-UK Tax Residency Declaration), όπως προβλέπεται από τις διεθνείς πρακτικές.
Τι πρέπει να κάνουν οι μέτοχοι:
- Να αποδεχθούν την προσφορά ανταλλαγής μετοχών (είτε μέσω ΧΑΑ είτε μέσω CREST).
- Να διατηρήσουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
- Να δηλώσουν τα μερίσματα στην ελληνική φορολογική δήλωση, όπου θα φορολογηθούν με 5%.
- Να υποβάλουν τη σχετική δήλωση μη κατοικίας στο Η.Β. (αν ζητηθεί από τον θεματοφύλακα ή την εταιρεία πληρωμών).