Ο δήμαρχος της περιοχής Τσερκάσι στην Ουκρανία απένειμε στον στρατιώτη Ρομάν μετάλλιο ανδρείας. Με αυτόν τον τρόπο τίμησε τον συμπατριώτη του για την τόλμη και αποφασιστικότητα που επέδειξε, μαζί με άλλους δώδεκα στρατιώτες, υπερασπιζόμενος το Φιδονήσι.

Οι συγκεκριμένοι είχαν αρνηθεί να υπακούσουν τις εντολές των Ρώσων που βρίσκονταν σε πολεμικό πλοίο και τούς ζητούσαν να παραδοθούν. Την είδηση απελευθέρωσης των δεκατριών Ουκρανών είχε γνωστοποιήσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ με ανάρτηση της στο “Telegram”. Σύμφωνα με την Βέρεστσουκ μαζί με τους δεκατρείς αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι έξι Ουκρανοί αιχμάλωτοι, οι οποίοι έγιναν ανταλλαγή με έντεκα Ρώσους που είχαν διασώσει οι Ουκρανοί από ένα βυθισμένο πλοίο κοντά στην Οδησσό.

Σε ό,τι αφορά τους “δεκατρείς”, η ιστορία τους έγινε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, και όχι μόνο. “Σας μιλάμε από ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο. Σας προτείνω να αφήσετε τα όπλα σας και να παραδοθείτε για να αποφύγετε την αιματοχυσία και τα περιττά θύματα. Διαφορετικά θα βομβαρδιστείτε”.

Η απάντηση των Ουκρανών ήταν “Ρωσικό πλοίο άντε γ… “. Φράση που έγινε… σύνθημα στα χείλη των συμπατριωτών τους. Αρχικά, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι δεκατρείς ήταν νεκροί όταν οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με πυροβόλα όπλα, ενώ ακολούθησαν και βομβαρδισμοί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, πως δεν ίσχυε και πως οι Ουκρανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι μια που ξέμειναν από πυρομαχικά.

 «Πέθαναν ηρωικά. Δεν τα παράτησαν», είχε αναφέρει -λανθασμένα- ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι για τους 13 Ουκρανούς συνοριακούς φρουρούς στο Φιδονήσι, απέναντι από την Οδησσό. Οι στρατιώτες τους οποίους είχε προσεγγίσει ρωσικό πλοίο σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από τις ουκρανικές αρχές γνώριζαν ότι ήταν καταδικασμένοι, όμως δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ούτε και παραδόθηκαν όταν πλήρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου τους έστειλε μέσω ασυρμάτου τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα τους. Αντίθετα, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει ότι είχαν διασωθεί. Γεγονός που ένα σχεδόν μήνα μετά επιβεβαιώθηκε.