Σοκ των επιτοκίων. Πτωτική τάση προβλέπουν για τις αγορές οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Corp. το 2022, προτρέποντας τους επενδυτές να επικεντρωθούν στη διατήρηση των μετρητών καθώς ο ταχύτερος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα ανατρέψουν την τροχιά των παγκόσμιων τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζες, οι αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Hartnett προχωρούν σε συστάσεις για μακροοικονομικές εμπορικές συναλλαγές, τονίζοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ένα «σοκ των επιτοκίων» το 2022, μετά το «σοκ του πληθωρισμού» του 2021 και το «σοκ ανάπτυξης» του 2020.

«Είμαστε λοιπόν πτωτικοί και πιστεύουμε ότι η διατήρηση του κεφαλαίου θα αυξηθεί ως θέμα το επόμενο έτος», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας.

Οι προβλέψεις τους έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις ανοδικές απόψεις άλλων τραπεζών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Group Inc. και JPMorgan Chase & Co., οι οποίες βλέπουν τις χρηματιστηριακές αγορές να ανεβαίνουν με πιο χαμηλούς ρυθμούς το επόμενο έτος.

Οι αναλυτές της Bank of America προειδοποίησαν ότι πρόκειται για έναν «πιο αντισυμβατικό κύκλο» και ότι το τέλος του είναι «πολύ απίθανο να ακολουθήσει μια συμβατική πορεία». Και προχωρούν σε παραλληλισμούς μεταξύ του σημερινού επενδυτικού σκηνικού και του «πρώιμου στασιμοπληθωρισμού» στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;