Για πρώτη φορά εδώ και δυο χρόνια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πουλάει μετοχές της Meta Platforms, μετά το άλμα που κατέγραψε ο γίγαντας κοινωνικής δικτύωσης, μετά από ένα ταραχώδες 2022.

Το καταπίστευμα του συνιδρυτή της Meta καθώς και φορείς για τις φιλανθρωπικές και πολιτικές του δωρεές ξεφόρτωσαν περίπου 682.000 μετοχές αξίας σχεδόν 185 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο μέσω εμπορικών σχεδίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από ρυθμιστικά αρχεία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι φορείς που διαχειρίζονται την περιουσία του Ζούκερμπεργκ πωλούν μετοχές από τον Νοέμβριο του 2021.

Η Meta σημείωσε άνοδο 172% φέτος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ξεπερνώντας όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας εκτός της Nvidia Corp. Αυτό συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των εσόδων για τις δραστηριότητες του Ζούκερμπεργκ εκτός της Meta, οι οποίες περιλαμβάνουν επιχειρηματικά κεφάλαια, επιστημονική έρευνα και επενδύσεις αντίκτυπου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Έχει ξεφορτωθεί τακτικά πακέτα μετοχών της Meta την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν πούλησε ούτε μία μετοχή το 2022, όταν τα καταστροφικά αποτελέσματα τριμήνου οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές μετοχών μιας ημέρας και στη χειρότερη ετήσια απόδοση της Meta από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2012.

Η μετοχή της Meta πλησιάζει τώρα τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2021, όταν ο Ζούκερμπεργκ καθώς και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Chan Zuckerberg Initiative, πούλησαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τις μετοχές της εταιρείας με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια. Ο 39χρονος εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 13% της Meta, αποτελώντας σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του ύψους 117,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, 38 ετών, έχουν ήδη δεσμευτεί να διαθέσουν το 99% του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως η προώθηση της ισότητας και η θεραπεία ασθενειών. Περισσότερες από τις μισές από τις πρόσφατες πωλήσεις μετοχών της Meta προήλθαν από μετοχές που ελέγχονται από το ομώνυμο ίδρυμά τους.

Το μικρότερο μέρος της έξαρσης των πωλήσεων – περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια – πήγε στο σκέλος υπεράσπισης της πρωτοβουλίας Chan Zuckerberg Initiative. Ο οργανισμός έχει χρηματοδοτήσει προσπάθειες για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων καθώς και για την προώθηση της μεταρρύθμισης της μετανάστευσης.

Νωρίτερα φέτος, το Chan Zuckerberg Initiative δεσμεύτηκε να διαθέσει 250 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός κέντρου βιοϊατρικής έρευνας στο Σικάγο. Προηγουμένως υποστήριξε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και πραγματοποίησε επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο για την εκπαίδευση προγραμματιστών λογισμικού στην Αφρική.

Διαβάστε ακόμη: