Θλιβερές εικόνες με νεκρά φλαμίνγκο κατεγράφησαν το απόγευμα της Δευτέρας στη λιμνοθάλασσα στο Μεσολόγγι, στον δρόμο της Τουρλίδας.

Συγκεκριμένα, δεκάδες φλαμίνγκο εντοπίστηκαν νεκρά, στην περιοχή που βρισκόταν μεγάλος αριθμός των πανέμορφων πτηνών.

Εκείνο που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να υπέστησαν ηλεκτροπληξία, πέφτοντας σε καλώδια.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής του δρόμου της Τουρλίδας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η υπογειοποίηση των καλωδίων, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Πώς βρήκαν τραγικό θάνατο τα φλαμίνγκο

Το περιστατικό έκανε γνωστό ο Νίκος Νούλας μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο με τα νεκρά πουλιά στον δρόμο στην σελίδα του στο Facebook.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο ίδιος, τα πουλιά βρήκαν φρικτό θάνατο: «Ό,τι έγινε δυστυχώς συνέβη μετά από όχληση στο σημείο, όπου βρίσκονταν τα πουλιά, με αποτέλεσμα αυτά να τρομάξουν και να προσπαθήσουν να πετάξουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να φτάσουν τα γυμνά καλώδια της ΔΕΗ και να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία, ενώ άλλα βρέθηκαν με σπασμένες φτερούγες, πόδια και εσωτερική αιμορραγία».

Ένα από τα βασικά προβλήματα όπως επισημαίνει που υπάρχουν στην περιοχή είναι οι κολώνες της ΔΕΗ: «Έχουμε κάνει μελέτη για την πτώση πουλιών στο δρόμο της Τουρλίδας. Διαπιστώσαμε πως πολλά είδη πουλιών πέφτουν στα καλώδια της ΔΕΗ, έτσι πιέσαμε μαζί με την Anima τον ΔΕΔΔΗΕ και ξεκίνησε η υπογειοποίηση των καλωδίων. Το έργο μπορεί σε ένα μήνα να έχει ολοκληρωθεί, αλλά δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε».

Όπως εξηγεί ο Νίκος Νούλας για το περιστατικό υπάρχουν μαρτυρίες: «Το περιστατικό συνέβη μετά από όχληση, μιλάμε για κοντά χίλια πουλιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη λιμνοθάλασσα. Κάποια πρόλαβαν και πέρασαν σε ύψος τα καλώδια, κάποια άλλα όχι. Υπολογίζεται ότι οκτώ βρέθηκαν νεκρά και τρία τραυματισμένα. Σημασία έχει πως ξεκίνησε το περιστατικό μπήκαν σκυλιά και τρόμαξαν; Προσπάθησε κάποιος να τα φωτογραφήσει από κοντά; Είναι πολλά αυτά που μπορούν να έχουν επηρεάσει την κατάσταση».

Λίγη ώρα πριν από το σημείο είχε περάσει κι ίδιος: «Ήταν γύρω στις πέντε παρά το απόγευμα κι εγώ είχα περάσει λίγα λεπτά πριν άλλα όλα ήταν μια χαρά. Όλα έγινα ξαφνικά υπάρχουν μάρτυρες που είδαν τα πουλιά να σηκώνονται. Μέσα στην εβδομάδα είχαμε νεκρό ένα πελαργό, έναν αργυροπελεκάνο, το πρόβλημα είναι σημαντικό».

Διαβάστε ακόμη: