Η παρουσία των μεσογειακών μεδουσών, γνωστών επιστημονικά ως Cotylorhiza tuberculata, έχουν εντοπιστεί ήδη στις ελληνικές θάλασσες. Τα πρώτα «αυγά μάτια» – όπως συχνά αποκαλούνται λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισής τους έφεραν έναν ακόμη λόγο για θαλάσσιες εξορμήσεις, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Το είδος αυτό είναι απολύτως ακίνδυνο για τον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όταν το συναντήσετε κοντά στην ακτή.
Η Cotylorhiza tuberculata μπορεί να φτάσει έως και τα 40 εκατοστά σε διάμετρο και ξεχωρίζει εύκολα χάρη στη μοναδική της όψη. Σε νεαρή ηλικία, έχει επίπεδο σχήμα με έντονο κίτρινο στο πάνω μέρος και λευκό κάτω, χωρίς τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα πλοκάμια (πορτοκαλί, λευκά και μωβ).
Οι μέδουσες αυτές προτιμούν τα ζεστά, ήρεμα νερά και συνήθως εντοπίζονται σε βάθη έως 7 μέτρων. Οι εμφανίσεις τους κορυφώνονται από τον Αύγουστο έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι θερμοκρασίες είναι στο αποκορύφωμά τους.
Τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειάς τους, και κινούνται αργά και ήπια, χωρίς επιθετικότητα.
Όπως σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας: «Ας τις παρατηρούμε με σεβασμό προς τη φύση και χωρίς φόβο».