Ένας βομβαρδισμός των Ισραηλινών έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί τα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, αφού η περιοχή είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν.

Οι μάρτυρες άκουσαν μία έκρηξη και είδαν μία στήλη καπνού.

Ο βομβαρδισμός ακολούθησε μία προειδοποίηση των Ισραηλινών προς τους διαμένοντες ενός κτιρίου της περιοχής, να το εγκαταλείψουν.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

«Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Από την πλευρά του, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομείο στην Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ.


Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν τον Νετανιάχου για εκεχειρία

Η γαλλική επιμονή για κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ γεννούν ένα πιεστικό πλαίσιο για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρεις φορές έχει κάνει ανοιχτά λόγο για ισχυρά αντίμετρα ενάντια στο Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει λύση με κατάπαυση του πυρός αρχικά στη Λωρίδα της Γάζας και σε δεύτερο χρόνο στο Βόρειο μέτωπο και τον Λίβανο.

Ο Μακρόν δεν δίστασε να κάνει συνολική έκκληση στη Δύση να μην στέλνει όπλα στο Ισραήλ μία κίνηση που έφερε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μαινόμενο να κάνει λόγο για «γαλλική ντροπή».

Εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ απέναντι στο προσωπικό ασφαλείας του ΟΗΕ εντός Λιβάνου είπε κλείνοντας το υπουργικό συμβούλιο πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει «να ξεχνά πως οφείλει την ίδια του την ύπαρξη σε ψήφισμα του ΟΗΕ» ρίχνοντας εκ νέου «λάδι στη φωτιά».

Η στάση του Γάλλου Προέδρου έχει ερμηνεία αλλά το βασικό σήμερα είναι να δούμε συνολικά τις κινήσεις της Δύσης που δείχνει αποφασισμένη να φέρει αποτέλεσμα μετά από 383 ημέρες πολέμου.

Οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει έχουν δώσει όχι ένα απλό μήνυμα προς τον Νετανιάχου αλλά ένα τελεσίγραφο 30 ημερών προκειμένου η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα να αντιμετωπιστεί.


Η Ουάσιγκτον ζητά να γίνει άμεσα το πρώτο βήμα για κατάπαυση του πυρός καθώς το Ισραήλ επικαλείται συνεχώς ως λόγο για την ελάχιστη βοήθεια προς τους αμάχους, τους ελέγχους στα φορτηγά που είναι χρονοβόροι και επίσης πως οι μάχες που μαίνονται στον θύλακα θέτουν σε ακραίο κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των οργανώσεων.

Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η μικρότερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα του τελευταίου εξαμήνου και επιμένουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος.

Το οβάλ γραφείο αυτή την φορά δεν είχε άλλη επιλογή από το να «απειλήσει» με την εσχάτη των κυρώσεων, το εμπάργκο όπλων, το Τελ Αβίβ καθώς πιέζεται και το ίδιο.

Το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ έχει από την αρχή της κρίσης ταχθεί κατά των μαζικών βομβαρδισμών στη Γάζα και ζητά εδώ και μήνες «πραγματική» πίεση προς το Ισραήλ.

Προχθές ο αποκλεισμός της Wall Street από μέλη της εβραϊκής κοινότητας δεν ήταν μία απλή κινητοποίηση αλλά ένα μήνυμα προς την Κάμαλα Χάρις πως έχει έρθει η ώρα να κάνει κάτι για τη Γάζα.

Η απειλή των ΗΠΑ για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ δεν είναι του «αέρα» αν και δεν συνάδει με την τάχιστη αποστολή στο Τελ Αβίβ της αμερικανικής συστοιχίας που έφτασε για να κάνει την αεράμυνα της χώρας αδιαπέραστη.

Η αμερικανική πίεση αυτή την φορά επίσης δεν είναι ένα στοιχείο που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μπορεί να αγνοήσει κι αυτό γιατί με δύο μέτωπα ανοιχτά (Γάζα – Λίβανος) και το Ιράν να έχει εξαπολύσει δύο επιθέσεις ήδη, δεν είναι δεδομένο πως οι πόροι (στρατιωτικοί και οικονομικοί) επαρκούν για να ολοκληρωθεί το ισραηλινό σχέδιο με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη: