Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή παραμένει η διεθνής κοινότητα, για αντίποινα Ιράν και Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Ειδικότερα, νέα ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί η εκτίμηση που, σύμφωνα με το Axios, φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στους συναδέλφους του των G7 ότι Ιράν και Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Μέση Ανατολή: Άγνωστο πώς θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση όσων ειπώθηκαν, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες να σπάσουν τον κύκλο της κλιμάκωσης επιχειρώντας από τη μια να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα χτυπήματα προς το Ισραήλ και από την άλλη να συγκρατήσουν την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Μια από τις πηγές είπε, ακόμα, ότι ο Μπλίνκεν ήταν οργισμένος για το ναυάγιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα λέγοντας ότι η αίσθηση που είχε η Ουάσινγκτον ήταν ότι ήταν κοντά μια συμφωνία πριν την δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Μέση Ανατολή: Η Τεχεράνη αδιαφορεί αν θα προκαλέσει πόλεμο

Την ίδια ώρα το Ιράν φέρεται να έχει απορρίψει τις εκκλήσεις από ΗΠΑ και αραβικά έθνη για αποκλιμάκωση της έντασης με την Wall Street Journal να μεταδίδει πως η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμα και αν αυτό σημαίνει πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Λίβανου ταξίδεψαν στο Ιράν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με την Τεχεράνη να απαντά στους Άραβες διπλωμάτες ότι ετοιμάζεται να χτυπήσει το Ισραήλ «και αδιαφορεί αν η απάντηση αυτή προκαλέσει πόλεμο».

Θέμα χρόνου θεωρούν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι την στρατιωτική «απάντηση» του Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και για αυτό τον λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής ασφαλείας, για να αποφασιστεί το ενδεχόμενο «προληπτικών ενεργειών ή επιθέσεων» που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Ισραήλ, «συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου ή ίσως σε άλλα μέρη όπως απαιτείται», όπως αναφέρει το Channel 12.

Πάντως τα ξημερώματα της Δευτέρας η Χεζμπολάχ χτύπησε ξανά με ρουκέτες, όπως είχε κάνει και τα ξημερώματα της Κυριακής. Μάλιστα αυτή τη φορά μια από τις ρουκέτες… ξέφυγε από το Iron Dome και βρήκε στόχο.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός οι στόχοι αναχαιτίστηκαν, όμως μία ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Ayelet HaShahar στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού και ένας στρατιώτης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι οικογένειές τους ειδοποιήθηκαν, σημείωσε το IDF.

Διαβάστε ακόμη: