False alarm φαίνεται πως ήταν τελικά ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στο βόρειο Ισραήλ και έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής τους κατοίκους της πόλης Χάιφα, αναφορικά με πιθανή επίθεση από αέρος της Χεζμπολάχ από το έδαφος του Λιβάνου.

«Σε συνέχεια των αναφορών από τα σύνορα του Λιβάνου στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, από τώρα έχει αποκλειστεί ο φόβος διείσδυσης», δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Twitter.

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε επίσης την έκκλησή του προς τους Ισραηλινούς να καταφύγουν, λέγοντας ότι η προειδοποίηση προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κανένα drone δεν διείσδυσε αφού ολόκληρο το βόρειο τμήμα τέθηκε σε συναγερμό. Ο ΙDF ανακοίνωσε χαρακτηριστικά στο X ότι ο «Ο λαός του Ισραήλ ζει» (Am Israel Chai) σηματοδοτώντας τη λήξη συναγερμού.

Νόρις το απόγευμα 

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε επίθεση προς το Ισραήλ, από τον Βορρά με ρουκέτες και drones, μετέδωσε το τοπικό Channel 14.

Την ίδια ώρα, όπως αποτυπώνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, οι κάτοικοι στη Χάιφα τρέχουν να καλυφθούν καθώς ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής μετά την εκτόξευση πυραύλων R-160 από τη Χαμάς προς την πόλη.

Στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) δημοσιεύτηκε χάρτης με το σημείο όπου φέρεται να έχουν γίνει οι επιθέσεις από τον Λίβανο προς το Βόρειο Ισραήλ ενώ την ίδια ώρα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Israel Defense Forces – IDF) ανακοίνωσαν πως ειδοποιήθηκαν σχετικά με «ύποπτη διείσδυση από τον Λίβανο» στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

 

Στην πέμπτη ημέρα βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τις εικόνες από τις βομβαρδισμένες περιοχές και τους νεκρούς να αποτυπώνουν τη φρίκη από τα χτυπήματα των αντιμαχόμενων πλευρών ενώ η Ασκελόν βομβαρδίζεται ξανά.

Στο μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα και στο λιμάνι της πόλης Ασκελόν αλλά ο στρατός δεν αφήνει κανέναν πολίτη να προσεγγίσει το σημείο ενώ παράλληλα, οι τρομοκράτες της Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε στον ανταποκριτή του protothema.gr Φρίξο Δρακοντίδη, χτύπησαν ξανά το νοσοκομείο της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας περίπου από τη Γάζα.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η Γάζα

Διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα αφού ο μοναδικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Ενέργειας, Τάφερ Μέλχεμ, είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine πως ο σταθμός θα εξαντλούσε τα καύσιμά του σε 10 με 12 ώρες.

Το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα προχθές, Δευτέρα, στο πλαίσιο της «συνολικής πολιορκίας» που επιβάλλει στον θύλακα σε αντίποινα για τη μαζική εισβολή Παλαιστίνιων ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος.

Πώς ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ο τρόπος με τον οποίο εξαπολύθηκε υποδηλώνουν ότι είναι μια επιχείρηση που ενδέχεται να διαρκέσει, με τη Δύση να έχει υπόνοιες για εμπλοκή του Ιράν στον σχεδιασμό της.

Η επίθεση εξαπολύθηκε το Σάββατο (7/10) τα ξημερώματα εν μέσω της αργίας του Σαββάτου για τους Εβραίους και 50 χρόνια συν μία ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ένας συμβολισμός που δεν επιλέχθηκε τυχαία.

«Είναι μια τεράστια αποτυχία για το Ισραήλ και μια τεράστια επιτυχία για τη Χαμάς», εκτίμησε ο Κόμπι Μάικλ ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ.

Το εύρος της επίθεσης δεν αφήνει καμία αμφιβολία: «Για να εξαπολυθεί μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται πολλή προετοιμασία, σχεδιασμός, συντονισμός, χρειάζεται να έχει κανείς προοπτικές ή σημαντικούς στόχους», σημείωσε ο Μάικλ.

Διαβάστε ακόμη: