Αποφασισμένος να εντείνει την πίεση κατά της Ρωσίας, να επιταχύνει τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πλαίσιο και να ενισχύσει τον δεσμό της Ε.Ε. με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς από τη Ρώμη, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Παράλληλα, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε δημοσίευμα της Die Welt περί γερμανικών ενστάσεων για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ε.Ε., ξεκαθαρίζοντας ότι «θεωρούμε την Ιταλία πολύ σημαντικό εταίρο – και μιλώ για το σύνολο της γερμανικής κυβέρνησης».
Πόλεμος στην Ουκρανία και νέες κυρώσεις
Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τις τελευταίες συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία «κατώτερες των προσδοκιών», εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας. «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν ήρθε στην Τουρκία και οι επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση», σημείωσε, προαναγγέλλοντας την ενεργοποίηση, από την Τρίτη, του 17ου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον λεγόμενο σκιώδη στόλο της Βαλτικής, τονίζοντας ότι πλέον «θα εντείνουμε την πίεση σε όλα τα μέτωπα», ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Αυτή η συζήτηση δεν έχει καμία πολιτική βάση αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για αυτό. Είμαστε πολύ μακριά από εκεχειρία», υπογράμμισε.
Μεταναστευτικό: Τέλος στην αναμονή
Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο μίλησε ο κ. Μερτς για την παράτυπη μετανάστευση και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. «Δεν θα πατάμε πλέον φρένο όταν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε, ζητώντας ταχύτερους, αυστηρότερους κανόνες και αναλογικό επιμερισμό της ευθύνης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο καγκελάριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μοντέλου αιτήσεων ασύλου εκτός Ε.Ε., το οποίο «δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά θετική συνεισφορά», ενώ υποστήριξε και τη συνταγματικότητα των αυστηρών συνοριακών ελέγχων που εφάρμοσε από την πρώτη μέρα της θητείας του. «Μιλάμε με τους γείτονές μας. Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ερήμην τους», διαβεβαίωσε.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς όσους αποφεύγουν την ανάληψη ευθυνών: «Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι μόνο των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά όλων των κρατών-μελών».
Επανεκκίνηση Ευρώπης με ΗΠΑ στο πλάι
Ο καγκελάριος αναφέρθηκε επανειλημμένα στον καθοριστικό ρόλο της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή πολιτική, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η Die Welt αναφορικά με φερόμενες εσωτερικές γερμανικές επιφυλάξεις για την ιταλική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό άξονα. «Δεν υπάρχουν χώρες α’ και β’ κατηγορίας στην Ε.Ε.», τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την Ιταλία πολύ σημαντικό εταίρο και δεν υπήρξε ποτέ ενδοκυβερνητική διαφωνία για αυτό».
Στο πεδίο των διατλαντικών σχέσεων, ο Φρίντριχ Μερτς στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαιρέτισε το ρόλο της πρωθυπουργού Μελόνι ως γέφυρας. «Η κυρία Μελόνι έχει πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι από τους ηγέτες που κρατούν την Ευρώπη στο πλευρό των ΗΠΑ – και αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί», δήλωσε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κατά την επόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να συμβάλει στον τερματισμό της τελωνειακής διένεξης. «Θέλουμε ελεύθερο εμπόριο, όχι κλιμάκωση δασμών. Θα μιλήσω καθαρά για αυτό με τον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε, δείχνοντας τη βούλησή του να διατηρήσει ανοιχτό το παγκόσμιο εμπόριο.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία και η απάντηση στην αδράνεια
Στο εσωτερικό μέτωπο της Ε.Ε., ο καγκελάριος έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Υπερασπίστηκε τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη γρήγορη επικύρωση της συμφωνίας Mercosur, ζητώντας την προώθηση παρόμοιων εμπορικών συμφωνιών και με άλλες περιοχές.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», τόνισε, προβάλλοντας μια συνολική στρατηγική απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων της ηπείρου, σε συνδυασμό με κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα.
Ένας ηγέτης με ατζέντα ευθύνης
Η παρέμβαση Μερτς από τη Ρώμη σηματοδοτεί τον πολιτικό και γεωστρατηγικό προσανατολισμό της νέας Γερμανίας: πίεση στους αναθεωρητικούς πόλους, στήριξη στους ευρωπαίους συμμάχους, ενίσχυση της διατλαντικής σχέσης και σαφής προτεραιότητα στο μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την ανάπτυξη.
Η Γερμανία θέλει να πρωταγωνιστήσει με αποφασιστικότητα, όχι με ημίμετρα, και η ρητορική του καγκελαρίου μαρτυρά ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακή στάση, αλλά για δομημένο σχέδιο πολιτικής ισχύος με θεσμική νομιμοποίηση. Μένει να φανεί αν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν.
Διαβάστε ακόμη:
- Αναβάθμιση-μήνυμα από τον Fitch: Πέντε λόγοι για αισιοδοξία και ένας κίνδυνος που επιμένει
- 15 διάσημες εταιρείες που προφέρουμε λανθασμένα- Από την Nutella μέχρι την Nike
- Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Πήρε το πτυχίο του – Στο πλευρό του η Μαρία Σάκκαρη
- Ρεύμα: Ρεκόρ μετακινήσεων σε μπλε τιμολόγια το 2024 – Πενταπλασιάστηκαν οι οικιακοί καταναλωτές