Η ώρα του… απολογισμού φτάνει για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που από χθες πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα.
Η καγκελάριος Μέρκελ αναγνώρισε τις μεγάλες απαιτήσεις που είχε από τους Έλληνες το 2015, τονίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να βρούμε κοινό βηματισμό», ενώ όσον αφορά την Τουρκία, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για λάθη που δοκίμασαν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έστειλε σαφή μηνύματα για την τουρκική προκλητικότητα.
Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δοκιμάστηκαν απο λάθη
Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».
«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».
«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».
«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».
Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία
«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».
Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα
«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.
Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».
Μέρκελ: Καταφέραμε να βρούμε κοινό βηματισμό
«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.
«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.
«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα
Στο Προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη λίγο μετά τις 10:00 η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο. .
«Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την σύντομη προσφώνησή της προς την καγκελάριο Μέρκελ. «Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι», συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαροπούλου, ενώ, ευχαρίστησε την γερμανίδα καγκελάριο για τη «διατήρηση των διμερών σχέσεων και την φιλοευρωπαϊκή σας στάση» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην απάντησή της Γερμανίδα καγκελάριος αφού ευχαρίστησε την ΠτΔ για την υποδοχή σημείωσε: «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης». «Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε «νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έφτασε χθες λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στο σπίτι του πρωθυπουργού για δείπνο (που κράτησε δύο ώρες και έγινε χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων).
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. Άλλωστε η Αν. Μέρκελ διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα της 16ετούς διαδρομής της στην Καγκελαρία και ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία. Η κυβέρνηση «Φανάρι» – ονομάζεται έτσι από τα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων- είναι προ των πυλών.
Όπως είναι αναμενόμενο κεντρική θέση στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ θα έχουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί πως στις 16 του μήνα η Αν. Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Τουρκία και είχε συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχει επομένως ενδιαφέρον το πως θα τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι γνωστό πως το Βερολίνο επιδιώκει να μην κοπούν τελείως οι σχέσεις με την Άγκυρα (καθώς υπάρχει και το μεταναστευτικό).
Στο «μενού» της συζήτησης θα είναι και η οικονομία, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει η συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει βέβαια από την νέα γερμανική κυβέρνηση, ενώ να σημειωθεί εδώ υπάρχει και το θέμα των γαλλικών εκλογών το 2022. Πάντως όλα δείχνουν πως στο θέμα αυτό θα υπάρξει μια νέα αντιπαράθεση του ευρωπαϊκού Νότου που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία και του σκληροπυρηνικού Βορρά που εμμένει σε μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Το τρίτο θέμα στην ατζέντα είναι το ενεργειακό, καθώς το ράλι αυξήσεων απασχολεί εντόνως τα ευρωπαϊκά κράτη που αναζητούν κοινό πεδίο δράσης. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στη γεωπολιτική διάσταση του θέματος , εστιάζοντας παράλληλα στην πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας.
Οι κινήσεις Ερντογάν και το νέο .. πρόσωπο Τσαβούσογλου
Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα, που δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου– που πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τεταμένες σχέσεις με τον κ. Ερντογάν – ανέφερε προκλητικά: «στην Ανατολική Μεσόγειο δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται σα μικρό παιδί, αν δεν κλαφτεί πέντε φορές την ημέρα και δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο». Να σημειωθεί πως συνήθως ο κ. Τσαβούσογλου δεν χρησιμοποιεί ανάλογο ύφος και η ρητορική αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς της οικονομίας και τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Με τις κινήσεις που κάνει – πρόσφατα ήθελε να κηρύξει persona non grata 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών- δεν μπορεί να βελτιώσει το « προφίλ» του στη διεθνή σκηνή. Τώρα ποντάρει στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Γλασκώβη, όπου τις δύο πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα γίνει διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει σχηματιστεί εκτός απροόπτου η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινους και Φιλελεύθερους έχουν προχωρήσει, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει το ποια πρόσωπα θα αναλάβουν κομβικά υπουργεία.
Πάντως έχει ενδιαφέρον πως στη Σύνοδο των G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη θα είναι και ο Όλαφ Σολτς , πιθανός διάδοχος της Αν. Μέρκελ. Μάλιστα η Αν Μέρκελ κάλεσε τον Όλ. Σολτς να συμμετάσχει στις διμερείς συνομιλίες με άλλους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στο περιθώριο της Συνόδου .
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής. Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.