Σε ιστορικό υψηλό ανήλθαν τα μερίσματα που πλήρωσαν οι εταιρείες το 2023 καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,66 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI). Η εταιρεία προβλέπει ότι και η φετινή χρονιά η διανομή μερισμάτων θα καταγράψει νέο ρεκόρ και θα ανέλθει στα 1,72 τρισ. δολάρια.
Σε παγκόσμια βάση, το 86% των εισηγμένων εταιρειών είτε αύξησαν τα μερίσματα είτε τα διατήρησαν
Πρωταθλήτριες στην διανομή μερισμάτων αναδείχθηκαν οι τράπεζες. Οι εταιρείες που πλήρωσαν τα μεγαλύτερα μερίσματα ήταν η Microsoft, με την Apple και την Exxon Mobil να ακολουθούν.
Η συνολική αξία των εταιρικών μερισμάτων αυξήθηκε από 1,57 τρισ. δολάρια το 2022 με υποκείμενη αύξηση – η οποία λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγματικές μεταβολές, τα ειδικά μερίσματα, τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και τις μεταβολές των δεικτών – κατά 5% σε ένα χρόνο, τονίζει ο βρετανικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson.
«Οι εταιρικές ταμειακές ροές στους περισσότερους τομείς παρέμειναν ισχυρές και αυτό παρείχε άφθονη δύναμη πυρός για μερίσματα και επαναγορές μετοχών» εξηγεί στο Reuters ο Ben Lofthouse, επικεφαλής του παγκόσμιου μετοχικού εισοδήματος της Janus Henderson.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, η αύξηση των κερδών για τον S&P 500 το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναμενόταν να είναι 9% σε ετήσια βάση.
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Τα υψηλά επιτόκια ενίσχυσαν τα περιθώρια κέρδους στα πιστωτικά ιδρύματα. Οι τράπεζες κατέβαλαν ποσό ρεκόρ 220 δισ. δολαρίων στους μετόχους τους το 2023, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15% από το 2022. Συνέχισαν την ανάκαμψη καθώς κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαν παγώσει τη διανομή μερίσματος.
Στον αντίποδα οι εταιρείες του κλάδου της εξόρυξης περιέκοψαν τα μερίσματα, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων επιβάρυνε την κερδοφορία.
Αν και η ταχεία αύξηση των τραπεζικών μερισμάτων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί φέτος, οι ραγδαίες μειώσεις από τον τομέα εξόρυξης μπορεί επίσης να επιβραδυνθούν, επισημαίνει ο Lofthouse.
«Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σταθερές, επομένως τα μερίσματα του πετρελαίου φαίνονται να υποστηρίζονται καλά και οι μεγάλοι αμυντικοί τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να συνεχίσουν να σημειώνουν σταθερή πρόοδο».
Μεγάλες περικοπές μερισμάτων από τις πέντε εξέχουσες εταιρείες -BHP,Rio Tinto, Petrobras και η AT&T – μείωσαν τον υποκείμενο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου μερίσματος το 2023 κατά 2%. «Πέρα από αυτούς τους δύο τομείς (τραπεζικές και ορυχεία), των οποίων ο αντίκτυπος ήταν ασυνήθιστα μεγάλος, είδαμε ενθαρρυντική ανάπτυξη από βιομηχανίες τόσο διαφορετικές όπως οχήματα, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λογισμικό, τρόφιμα και μηχανική, καταδεικνύοντας τη σημασία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου», ανέφερε η έκθεση.
Η γεωγραφική κατανομή
Σε γεωγραφική βάση, η Ευρώπη (εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου) ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, συνεισφέροντας τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας αύξησης καθώς οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 300,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ιαπωνία συνέβαλε επίσης σημαντικά, αν και αποδυναμώθηκε από το αδύναμο γιεν, ανέφερε η έκθεση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη σημαντικότερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση των μερισμάτων λόγω του μεγέθους τους, ο ρυθμός αύξησης 5,1% ήταν σύμφωνος με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Τα μερίσματα των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν σταθερά σε υποκείμενη βάση, με τον Janus Henderson να υπογραμμίζει τις απότομες περικοπές στη Βραζιλία και την αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα.
Διαβάστε ακόμη:
- Κολωνός: Να αθωωθεί ο Μίχος για βιασμό και μαστροπεία προτείνει ο εισαγγελέας – Για ποια αδικήματα ζητά ενοχή
- Καλάθι της Σαρακοστής: Διαθέσιμο από σήμερα – Μέχρι πότε είναι σε ισχύ
- Τσακ Νόρις: Γιόρτασε τα 84α γενέθλιά του με γροθιές
- Μαυρίκιος Μαυρικίου για Μαρίνα Σάττι: Το τραγούδι της είναι χαοτικό, τρας και κιτς