Η Mercedes προχώρησε στην παγκόσμια ψηφιακή παρουσίαση της αμιγώς ηλεκτρικής EQA, ένα μοντέλο που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στα premium ηλεκτρικά και προσιτά μονοπάτια.

Για πρώτη φορά βλέπουμε το νέο μοντέλο χωρίς καμουφλάζ και είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Στο σύνολό της θυμίζει αρκετά την GLA τόσο σε διαστάσεις όσο και σχεδίαση, όμως οι λεπτομέρειες που την ξεχωρίζουν δεν λείπουν. Εξελιγμένα φωτιστικά σώματα απεικονίζουν μία φουτουριστική φωτιζόμενη λωρίδα τόσο μπροστά όσο και πίσω, ενώ το μάτι τραβούν και οι 18άρες ζάντες. Μάλιστα, χαμηλά στον προφυλακτήρα έχει δημιουργηθεί ειδικό πέρασμα για τον αέρα που θα βοηθά τις ρόδες να κυλούν με μικρότερη αντίσταση, αυξάνοντας την αυτονομία.

Η νέα EQA αποτελεί πλέον τη βάση της ηλεκτρικής γκάμας και αρχικά έρχεται με την έκδοση EQA 250, παρέχοντας 190 ίππους και 375 Nm ροπής. Η αυτονομία φτάνει τα 480+ χιλιόμετρα, το 0-100 έρχεται σε 8.9 δευτ. ενώ η τελική περιορίζεται για λόγους διαχείρισης μπαταρίας στα 160χλμ./ώρα. Η τελευταία είναι στα 66.5kWh και μπορεί να φορτιστεί σε δημόσιο δίκτυο AC σε 5 ώρες και 45 λεπτά.

Όπως και στην υπόλοιπη γκάμα, έτσι και εδώ υιοθετείται το σύστημα MBUX με τα διπλά μόνιτορ και τα ακριβά υλικά. Παρών φυσικά και η τεχνητή νοημοσύνη Hey Mercedes, ενώ η σουίτα των τεχνολογιών έχει αναβαθμιστεί ακόμα παραπάνω. Ο πλοηγός μπορεί να προτείνει την συντομότερη διαδρομή ενώ ταυτόχρονα προβλέπει και τις απαραίτητες στάσεις φόρτισης σε σημεία που υπάρχουν στην επιλεγμένη διαδρομή.

Εκτός από τα δεκάδες συστήματα που προστατεύουν οδηγό και επιβάτες, η νέα EQA έχει έναν επιπλέον προστατευτικό για την μπαταρία της, που την αποκλείει 100% από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η τιμή για την Γερμανία ορίζεται στα 47.500 ευρώ, με τις πωλήσεις της να ξεκινούν άμεσα, ενώ δεν θα αργήσουν να έρθουν και πιο γρήγορες εκδόσεις που θα φτάνουν τους 272 ίππους.