Τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να ξεπεράσει η παγκόσμια οικονομία το 2022, και αυτό δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως δείχνει μελέτη του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).

Το CEBR αναμένει ότι το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμα και εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν, δημιουργώντας δυσκολίες, οι κυβερνήσεις δεν θα αφήσουν τις οικονομίες να οδηγηθούν ξανά σε ύφεση.

«Το κυρίαρχο ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι το πώς οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, αντιπρόεδρος του CEBR. «Ελπίζουμε ότι με σχετικά μέτρια προσαρμοστικά μέτρα θα τεθεί υπό έλεγχο ο μεταβατικός πληθωρισμός. Εάν όχι, τότε ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για ύφεση το 2023 ή το 2024».

Η πρόβλεψη για την ύφεση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προβλέπει επίσης ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Επιπλέον το Βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών ερευνών προέβλεψε ότι:

  • Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα χρόνο
  • Η Ινδία θα ανακτήσει την έκτη θέση από τη Γαλλία το επόμενο έτος και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το 2031
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε παρά το Brexit να ξεπεράσει κατά 16% την οικονομία της Γαλλίας το 2036
  • Η Γερμανία θα ξεπεράσει την ιαπωνική οικονομία το 2033
  • Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο έως το 2036