«Βλέπω πρώτα ότι, για τρεις ημέρες, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προγραμματίσει ταξίδι εκτός Γαλλίας. Αυτό το διάστημα, λοιπόν, δε θα υπάρχει πλέον πιλότος στην παράταξή του. Αφού αναισθητοποίησε την εκστρατεία αρνούμενος οιαδήποτε συζήτηση, βλέπει τον δεύτερο γύρο ως τυπική διαδικασία», ανέφερε αρχικά ο Ζαν–Λυκ Μελανσόν για τον Γάλλο Πρόεδρο, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Parisien.

Για τις επιθέσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό σκέλος του προγράμματός του, ο κ. Μελανσόν σημείωσε πως «δε θα διστάσουμε να αμφισβητήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν για τον κρυφό προϋπολογισμό του.

Μάς επικρίνει ότι θέλουμε να δαπανήσουμε πάρα πολλά χρήματα, ωστόσο, έχει δεσμευθεί στην Ευρώπη να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 3%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ».

Όσο για τη συγκίνηση που αισθάνθηκε προχθές το βράδυ, μετά το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Μελανσόν έκανε λόγο για «γεύση ευτυχίας».

«Κατάλαβα, ξαφνικά, ότι τα κατάφερα. Καθώς μιλούσα, ο λαιμός μου σφίχθηκε.  Γίναμε ηγετική πολιτική δύναμη άλλη μία φορά, νικήσαμε την ακροδεξιά και επιστρέψαμε από το τίποτα, από τις κατακόμβες. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, εάν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε», κατέληξε ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ο Μελανσόν καταγγέλλει χειραγώγηση των αποτελεσμάτων

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή (19/06), αφορά «μονομαχία» του «μακρονικού» κέντρου με τη «μελανσονική» αριστερά, μετά τη χθεσινή οριακή διαφορά ψήφων.

Η αγωνία εντείνεται, μετά το ισχνό προβάδισμα της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το «στρατόπεδο» του Ζαν–Λυκ Μελανσόν καταγγέλλει χειραγώγηση του αποτελέσματος.

Υπολογίζει ότι, όχι μονάχα δεν μέτρησαν τα περιφερειακά κόμματα, αλλά και συμμετέχοντες που είχαν εξαρχής καταγραφεί ως υποψήφιοι της Συμμαχίας της Αριστεράς, παρουσιάσθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ως «ανεξάρτητοι».

Οι τελευταίοι απέσπασαν 44.120 ψήφους, τις οποίες το Υπουργείο δεν προσμετρά υπέρ της Συμμαχίας της Αριστεράς. Δυνητικά, εκείνες οι ψήφοι θα της χάριζαν την πρώτη θέση στην εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου.

Στο επίσημο ανακοινωθέν, οι ιθύνοντες δεν αποσαφήνισαν εάν θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για την υπόθεση των αποτελεσμάτων, ωστόσο, δεσμεύθηκαν πως σε περίπτωση τελικής νίκης, θα προχωρήσουν στη δημιουργία μίας ανεξάρτητης εκλογικής αρχής «που θα ξεφορτωθεί τις ανέντιμες πρακτικές του Υπουργού Ντερμανέν», όπως επισημάνθηκε.

Το δελτίο Τύπου της παράταξης της γαλλικής Αριστεράς για «χειραγώγηση αποτελεσμάτων».