Δύσκολο κρίθηκε το έργο της Πυροσβεστικής τη Δευτέρα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη ξηρασία να συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και για την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία αναμένονται επίσης δύσκολες συνθήκες, με 16 περιοχές να τίθενται σε πορτοκαλί συναγερμό και την περιφέρεια της Κρήτης σε κόκκινο.

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο ενοπίζεται στην περιοχή Άνω  Ακριά του Ηρακλείου Κρήτης με την κνητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 14 οχήματα και τρία ελικόπτερα. Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση. Λίγο μετά τις 17:30 εστάλη στους κατοίκους μήνυμα του «112» που τους καλούσε να απομακρυνθούν από τις περιοχές Άνω Άκρια, Κάτω Άκρια, Μοριά και Ατσιπάδες Ηρακλείου και να κατευθυνθούν προς Ασήμι.

Νωρίτερα, εστάλη ένα πρώτο μήνυμα από το «112» στους κατοίκους της περιοχής, το οποίο τους καλούσε να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες φωτιές, στην περιοχή Καλλιρόη στο Κιλκίς η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει αγροτοδασική έκταση με 50 πυροσβέστες, 15 οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο να επιχειρούν στην περιοχή.

Σην περιοχή Οχθιά στην Αιτωλοακαρνανία η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από νωρίς το απόγευμα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει στην περιοχή αποτελούνται από 30 πυροσβέστες, 11 οχήματα, ενώ ρίψεις γίνονται από δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Όχθια, του δήμου Αγρινίου. Και οι τρεις εστίες καίνε χαμηλή βλάστηση, ενώ στα σημεία επιχειρούν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ και 11 οχήματα. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στα Ιωάννινα, στην περιοχή Σερζιανά, η φωτιά είναι οριοθετημένη. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες, ενώ έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πέντε αεροσκάφη.

Οριοθετήθηκε ακόμη το μέτωπο και στην Κέρκυρα, στην περιοχή Κουλούρα. Επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και πέντε αεροσκάφη.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Σουφλί όπου είχε εκδηλωθεί μεγάλη φωτιά, σε δύσβατη μάλιστα έκταση. Στο σημείο επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου της 7ης ΕΜΟΔΕ και 11 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 4 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Βελτιωμένη η εικόνα και στη Τζια, όπου εντοπίζονται διάσπαρτες εστιες, κινητοποιήθηκαν την ίδια στιγμή 18 πυροσβέστες, με μια ομάδα πεζοπόρου και πέντε οχήματα. Από αέρος επιχειρούσαν ρίψεις δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, ενώ εστάλη νωρίτερα μήνυμα από το 112, μέσω του οποίου ζητήθηκε από τους κατοίκους της Λυγιάς να απομακρυνθούν προς Πήσσες.

Οι εκτιμήσεις για την Τρίτη

Στο μεταξύ, σε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός) θα βρίσκεται αύριο, και η Κρήτη, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ επιπλέον, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.

Διαβάστε ακόμη