Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μεγάλη χαρά υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, καθώς ψάχνει οικονομικά «σωσίβια» και νέες πηγές επενδύσεων για τη χώρα του, που ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, οι δύο πλευρές υπέγραψαν δέκα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber μετέδωσε πως ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι, Μουχάμαντ Χασάν αλ Σουαϊντί, ανακοίνωσε πως έχουν έτοιμο πακέτο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα επενδυθεί στην Τουρκία. Η παρουσία του πρίγκιπα και η είδηση των επενδύσεων βοήθησαν στην ενίσχυση της λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου κατά 5%.

Η «πολιτική στροφή» της Τουρκίας είναι εντυπωσιακή, καθώς η Αγκυρα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, με την Τουρκία να στηρίζει το ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ήταν εκ των πρωταγωνιστών των εξεγέρσεων σε σειρά χωρών της περιοχής, και τα Εμιράτα μαζί με την Αίγυπτο να το θεωρούν βασική απειλή για την περιοχή. Οι σχέσεις Άγκυρας – Aμπου Ντάμπι χειροτέρεψαν λόγω στενών επαφών του πρίγκιπα με το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο.

Μόλις πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε υποστηρίξει πως «ο σχεδιαστής της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016 ήταν οι ΗΠΑ και ο χρηματοδότης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Είχαν ακολουθήσει ανάλογα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είχε υποστηρίξει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο χρηματοδότης της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών και για την επιβίωσή της προσέγγισε το Άμπου Ντάμπι, το οποίο είχε βομβαρδίσει με μαχητικά την τουρκική βάση στη Λιβύη. Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ανέβαζε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο και αποκάλυπτε σκάνδαλα της κυβέρνησης Ερντογάν από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας», αναφέρουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, πάντα φυσικά με οικονομικό αντάλλαγμα, δίχως να αναφέρουν το παρελθόν.

Χθες, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας των κρατικών επενδυτικών funds και των χρηματιστηρίων τους. Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Εμιράτων υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. Νωρίτερα κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως διεξάγονται συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία swap. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC ή ADQ) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το αντίστοιχο της Τουρκίας. Τα δύο κρατικά funds (ADQ και TWF) υπέγραψαν επίσης συμφωνία για δημιουργία κοινοπραξίας για επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες.

Το χρηματιστήριο Abu Dhabi και το Borsa Istanbul της Τουρκίας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, ενώ η Abu Dhabi Ports συμφώνησαν για επενδύσεις στα λιμάνια και στον κλάδο των logistics στην Τουρκία.

Από τη στιγμή που η Αγκυρα άρχισε να διακόπτει την υποστήριξή της στους Αδελφούς Μουσουλμάνους ξεκίνησε η προσπάθεια προσέγγισης με Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία έχει διαφορετικές θέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για τα δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Αμπου Ντάμπι στήριξε ξεκάθαρα την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Αναλυτές αναρωτιούνται αν αυτή η πολιτική υποχώρηση του Ερντογάν θα τον οδηγήσει σε αλλαγές της πολιτικής του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.