Σε ένα σπριντ ως προς τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων έχει αποδυθεί την τελευταία δεκαετία το ελληνικό οικοσύστημα των startups, το οποίο ξεκίνησε το 2015 από –σχεδόν– μηδενικά επίπεδα ανάπτυξης και χρόνο με τον χρόνο έχει καταφέρει να διοχετεύει ταχύτερα όλο και περισσότερα κεφάλαια σε ελληνικού DNA επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Atomico με τίτλο State of European Tech 2024, μεταξύ 21 ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν επενδύσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. δολ. στον κλάδο των startups, η χώρα μας από το 2015 έως σήμερα καταγράφει τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του όγκου των επενδύσεων, κάτι που ουσιαστικά καταδεικνύει τη σταδιακή ανάπτυξη των εγχώριων startups που είτε έχουν έδρα στην Ελλάδα είτε διατηρούν παρουσία με τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης. Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το οικοσύστημα πριν από δέκα χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, χωρίς επαρκή αριθμό τοπικών venture capitals, αφήνοντας περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης συγκριτικά με χώρες των οποίων το οικοσύστημα είναι εδραιωμένο εδώ και χρόνια.
Σαφώς ο απόλυτος αριθμός των επενδύσεων που έχουν διοχετευθεί σε ελληνικές startups δεν μπορεί καν να συγκριθεί με εκείνον άλλων «υπερδυνάμεων», όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που την τελευταία δεκαετία έχει αντλήσει τεράστιο όγκο κεφαλαίων από επενδυτές. Σύμφωνα με την έρευνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία αλλά και η Γαλλία έχουν φθάσει να προσελκύουν την τελευταία δεκαετία κεφάλαια συνολικού ύψους 250 δισ. δολ., εκ των οποίων περίπου 150 δισ. διοχετεύονται σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Atomico, ο μέσος ρυθμός με τον οποίο επενδύονται κεφάλαια σε ελληνικές startups ξεπερνάει την τελευταία δεκαετία ετησίως το 20% και υπερβαίνει τον αντίστοιχο της Ευρώπης που υπολογίζεται κοντά στο 13%. Τις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνουν αναδυόμενα οικοσυστήματα, όπως η Κροατία (75%) και η Τσεχία (42%), ακολουθούμενες από την Ελβετία, η οποία καταγράφει έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων κοντά στο 25%. Ακολουθούν με μικρή μεταξύ τους διαφορά η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου όμως το οικοσύστημα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση εδώ και πολλά χρόνια. To ίδιο συμβαίνει με τη Γερμανία, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 10%, την Ιρλανδία αλλά και τη Φινλανδία.
Αντίστοιχα και η Γαλλία τη δεκαετία 2015-2024 συγκαταλέγεται μεν στις τρεις κορυφαίες χώρες βάσει του συνολικού ύψους των κεφαλαίων που έχουν αντλήσει εταιρείες τεχνολογίας, ωστόσο ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων για την ίδια περίοδο είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16,3%). «Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσελκύει σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, αλλά καθώς η συνολική “πίτα” μεγαλώνει, άλλες χώρες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού κεφαλαίου που επενδύεται», σχολιάζει η έρευνα, προσθέτοντας πως «από το 2015 έως το 2024 21 ευρωπαϊκές χώρες επένδυσαν συνολικά πάνω από 1 δισ. δολ., ενώ κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε μόλις 7 χώρες είχαν φθάσει σε αυτά τα επίπεδα».
Διαβάστε ακόμη:
- Παλάτια: Τα 10 μεγαλύτερα του κόσμου που χρησιμοποιούνται ακόμα
- 30 Νοεμβρίου 2024 – Buy Nothing Day: Μια παγκόσμια ημέρα για να ΜΗΝ αγοράσεις τίποτα
- To χρήμα μιας άλλης εποχής: Φτερά, κοχύλια και δόντια φάλαινας… πριν έρθουν τα νομίσματα
- Η «No List» του 2025: Οι 15 ταξιδιωτικοί προορισμοί που πρέπει να αποφύγετε